Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5145969 www.bgdnes.bg

На конференцията в Париж гонят демонстранти с палки и газ

Полицията в Париж разпръсна със сълзотварен газ и палки хиляди демонстранти, излезли да изразят позицията си в навечерието на климатичната конференция на ООН, предадоха световните агенции.

Силите на реда бяха забранили протестите заради извънредното положение във френската столица. Недоволните обаче не само че не се съобразиха с нареждането, но и започнаха да хвърлят по полицаите обувки, наредени по-рано във формата на инстралация, напомняща за жертвите на терора и войните. Силите на реда бяха замеряни и с бурканите със свещи, оставени за загиналите в атентатите, което вътрешният министър Бернар Казньов определи като кощунство. На Площада на републиката, където бяха най-големите безредици, се чуваха взривове, вероятно от пиратки. Арестувани са 317 души, от които 174 са оставени зад решетките.

Стотици хиляди хора по цял свят призоваха в неделя за твърди ангажименти срещу глобалното затопляне, съобщи АФП. Акции имаше в 175 страни. Около 50 000 души излязоха в Лондон, а над 20 хиляди - в Берлин, където носеха надуваем глобус. В Амстердам протестиращите бяха на велосипеди въпреки студеното време. В Сидни, Австралия, бе издигнат лозунгът: “Няма планета Б”.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама