Реклама
https://www.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5146904 www.bgdnes.bg

Уди Алън на 80. Честит юбилей!

Един от най-емблематичните режисьори на нашето време, Уди Алън днес празнува кръгла годишнина.

Режисьорът ветеран, актьор и комик си спечели място във филмовата история като един от най-плодовитите режисьори на нашето време. През последните три десетилетия той е заснемал и пускал на екран по един филм на година. И в момента Алън не проявява никакви признаци за намаляване на темпото.

Реклама

Интересни факти за легендарния режисьор:

*Истинското му име е Алън Стюарт Кьонигсберг и е роден в Ню Йорк. Артистичният си псевдоним заема от кларнетиста Уди Херман.

*Той учи кино в Нюйоркския университет, но е изхвърлен след първата си година.

*Алън навлиза в шоубизнеса още като тийнейджър, на 19 години той пише сценарии за редица тв шоута, сред които Candid Camera, The Ed Sullivan Show и The Tonight Show.

*Има три награди „Оскар” и е бил номиниран над 21 пъти, той има най-много номинации за „Оскар” за сценарий от който и да било друг писател.

*Алън има романтични връзки с музите си Даян Кийтън и Миа Фароу и е бил женен веднъж за актрисата Луиз Ласер

*Той е най-острият си критик и отказва да гледа филмите си, след като излязат на екран, въпреки че определи лентата си от 2005 г. „Мач Пойнт” с участието на Скарлет Йохансон и Джонатан Рис Майерс като най-добрия си филм.

*Статуя в цял размер на Алън се намира в любимия му испански град Овиедо. Той заснема там филма си от 2008 г. „Вики, Кристина, Барселона”.

Реклама

*Джазът е една от най-големите страсти на Алън, той свири на кларнет още от дете и сега всяка седмица се изявява в Карлайл хотел в Манхатън.

*Алън озвучава Мравката Z в едноименния филм.

*Почитател е на баскетболния отбор Ню Йорк Никс, има билет за целия сезон, както и четири места на предните редове.

Реклама
Реклама
Реклама