Реклама
https://www.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5148026 www.bgdnes.bg

Калин Терзийски скочи на Левски

Апостола е революционер, а не балетист, контрира Божидар Димитров

Скандалният писател Калин Терзийски неясно защо скочи на Апостола на свободата Васил Левски.
"Да, Левски е терорист! Осъден е на смърт, защото е убил едно малко българче, което се е развикало, уплашено от него. Не е ли терорист за вас? Ако вие имате дете и някой го убие, как ще реагирате, ще ръкопляскате ли?"
С този въпрос се обърна към "България Днес" Терзийски, след като ден по-рано разви същата теза и по телевизията. "Това е ужасно. Човешките същества са изначално отвратителни. Само ще кажа, че от началото на войната в Ирак са умрели над 500 000 цивилни граждани", обяви в ефир Терзийски и излезе по средата на предаването, клатушкайки се, което веднага стана причина за коментари, че е на градус.
По-късно се извини за постъпката си, като обясни, че от години не пие, защото е бивш алкохолик, и все пак "обичал Левски заради смелостта му", но не харесвал изродите, които му се кланят. "Свине такива! Обичам христос и левски, и ботев и всеки смел! Но не вашите. не тия, на които се кланяте, както се кланяхте с радост на тодор живков. не ботев и левски на подмазвачите и конформистите. жалка рая такава", отговори на критиците Терзийски, като отнесе бая негодувание за малките букви, с които е написал националните герои на България. Междувременно писателят обяви, че може скоро да умре и помоли тези, на които е направил добро, да му го припомнят.
Веднага след думите му авторът и режисьор на филма за Левски Максим Генчев също се включи в дискусията, като даде да се разбере, че съратникът на Апостола на свободата - Любен Каравелов, излъгал, че в писмото си до него Левски е признал вината за убийството на дете. "Това не е вярно, Калине! И аз имам сериозни проучвания по въпроса. Това е версия, лансирана от църквата поради вина. Дякона никого не е убивал", обясни Генчев.
Яснота по това дали е убил или не невинно дете Васил Левски внесе шефът на НИМ Божидар Димитров пред "България Днес".


"Искам да напомня на господата, че Левски е революционер, той не е член на балетна трупа, не е балетист. По време на война мрат хора, има кръв, саби и убийства. Но именно за Васил Левски сега и Калин, и Максим, и подобни могат да си плямпат каквото си решат. А това е така, защото сме свободни. Защото планът за тази свобода е измислен от най-големия сред големите ни революционери - Васил Левски. Това само ще кажа", обясни шефът на НИМ Божидар Димитров и сложи край на спора.

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама