Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5148583 www.bgdnes.bg

Конфискуват 1 млрд. лв. на Цветан Василев в Швейцария и у нас (обзор)

Запорираха близо 650 млн. лв. на банкера, съпругата му, дъщеря им и контролираните от него фирми.

За първи път швейцарски съдии блокират имот по искане на комисията - имението на Василев в Женева

Реклама

Конфискация на незаконно имущество за близо 1 млрд. лв. от разследвания за фалита на КТБ Цветан Василев, съпругата му, дъщеря им и контролираните от него фирми ще поиска Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Тя е известна като комисията “Кушлев”.

За да бъде обезпечен бъдещият иск за конфискация на 963 048 000 лв., съдии у нас и в Швейцария запорираха имоти, коли, картини, сметки и акции за над 650 млн. лв. За решенията им съобщи във вторник комисията “Кушлев”, по чиято молба те са блокирани.

Новината се появи в ПИК, а после бе качена и на сайта на тази комисия.

Швейцарски съд е запорирал имот в Швейцария на стойност 47 559 915 лв. и сумите по 4 сметки в швейцарски банки на Цветанов. За първи път магистрати в Швейцария налагат запор по искане на комисията, подчертаха от институцията.

Софийският градски съд е блокирал имущество за общо 603 734 732 лв., собственост на Цветанов, съпругата му, дъщеря им и фирмите му.

Магистратите са

запорирали 16

Реклама

имота в София,

включително и няколко цели сгради, пет недвижими имота в Банско, два в Созопол и по един във Варна и Царево. Блокирали са също 4 пътни превозни средства, 288 картини и сумите по 20 банкови сметки.

Запорирани са още дружествени дялове в капитала на 11 търговски дружества и акции в капитала на 7 фирми.

От комисията “Кушлев” отказаха да кажат кои са запорираните фирми и имоти и марката на автомобилите.

Софийският градски съд съобщи, че от седмица делото не е при тях, а е изпратено на по-горната инстанция - Софийския апелативен съд, поради обжалване.

Запорираният от швейцарски съд имот е луксозна вила в кантона Женева, на брега на Женевското езеро. Журналистическо разследване установи, че имотът е купен от съпругата на Цветан Василев - Антоанета Василева, за 20 млн. евро през 2014 г., само месеци преди поставянето на КТБ под специален надзор.

Василев е

обвинен в

присвояване на

206 млн. лева

от КТБ. Освен него обвиняеми по делото са още бившите подуправители на БНБ Румен Симеонов и Цветан Гунев.

Обвинени са също шефката на екип в “Надзорно наблюдение на кредитните институции” в централната банка Славияна Данаилова-Велева, одиторите Снежанка Велева-Стефанова, Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, отстранените изпълнителни директори на КТБ Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление “Кредитиране” Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката Борислава Тренева-Кючукова.

Цветан Василев е в Сърбия. Българската прокуратура поиска неговото екстрадиране, чака се решението на сръбски съд.

Банкерът вече не е в Белград, обяви във вторник журналистът Маргарита Михнева, която направила собствено разследване. От пресцентъра на прокуратурата обаче казаха, че нямат информация Василев да е напуснал Белград и не са получавали уведомление от сръбските власти за подобно нещо.

През юни главният обвинител Сотир Цацаров обяви, че ако процедурата по екстрадирането на Василев от Сърбия продължи да се бави, прокуратурата ще внесе делото в съда и

ще съди Василев

задочно

В средата на октомври м.г. прокуратурата обяви, че разследва Василев и съпругата му Антоанета Василева за пране на пари.

И СЕМЕЙНАТА ФИРМА Е ЗАПОРИРАНА ОТ СЪДА 

САМУИЛ ОГНЯНОВ

Семейната фирма “Тръст Василеви”, в която участват Цветан Василев, съпругата му Антоанета и дъщеря им Радосвета, също е запорирана от съда.

В “Тръст Василеви” са съсредоточени повечето имоти на фамилията. Жилището в градинката на “Кристал”, което също е запорирано, например е собственост на фирма “Инвест мениджмънт” - дъщерна на семейната компания “Тръст Василеви”.

От няколко помещения сега е направен огромен апартамент с мебели от крокодилска кожа, златни кранове, бронирани стъкла, издържащи на гранатомет. Жилището има собствен водоизточник, генератор за ток и бомбоубежище. За покупката, ремонта и обзавеждането са били похарчени близо 20 млн. лева.

“Инвест мениджмънт” е собственик и на имението на Цветан Василев в столичния кв. “Бояна”, което също е запорирано. Въпреки че къщата се използва като жилище, тя фигурира на името на фирма, като по този начин семейството си спестява данъци.

В същото време фирмата има кредити за няколко десетки милиона лева от КТБ, които не се върнати. Въпреки това “Инвест мениджмънт” се оказва, че е печеливша. Според финансовия отчет за 2014 г. дружеството има печалба от над 4 млн. лева, а по сметките на компанията има налични още няколко милиона

Справка в Търговския регистър показва, че е запорирана и фирма “Бромак”, чрез която Василев притежава мажоритарен дял в КТБ и редица други фирми. Сред запорираните дружества са още финансовата къща “Фина-Ц” и фирмите “Агалина комерс”, “КВ-Реал“, “Естейд”, “Сезони 3”.

Част от тях са в списъка на фирми, които са получавали кредити от КТБ без обезпечения и са използвани за покупката на активи с пари от банката.

През август 2014 г. Софийски градски съд по искане на прокуратурата наложи запор на имуществото на Цветан Василев. Тогава бяха блокирани дялове в търговски дружества, недвижими имоти и автомобили.

Реклама
Реклама
Реклама