Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5148598 www.bgdnes.bg

Има бомба, няма бомба на летище София, кучето надушило взрив (обзор)

За всеки случай гръмнаха малък пакет от буса

Опасения за бомба в бял микробус с белгийска регистрация затвори пътя към терминал 1 на летище София във вторник рано следобед.

При рутинна проверка на автомобили, които престояват повече от 12 ч на паркинга, куче търсач надушило вривно вещество, съобщи шефът на летището Христо Щерионов. В 12,50 ч е подаден сигнал в МВР. Районът около буса е отцепен от полицията.

Реклама

Към 13,30 ч

пътници теглеха

пеша куфари от

разклона преди

аерогарата,

но не можеха да се доберат до терминала. Най-затруднен бе възрастен мъж с две патерици. Екипът на “24 часа” съобщи на охраната за трудноподвижния човек и той е бил закаранна терминала с количка.

Към 13,30 ч бе изкъртена една от вратите на микробуса и робот започна да вади багажите от него. Първо бе изнесен куфар, последва го раница. Роботът измъкваше пакетите един по един на 10-15 минути. 

Разнопосочни изявления в следващия един час всяха смут. Първо пред медиите служител на пресцентъра на летището заяви, че има взривно устройство в микробуса. От МВР отрекоха. Към 15 ч бомба не беше открита. Излезе и шефката на пресцентъра Любка Пелева, която направи уточнението, че има съмнения за взрив. Малко по-късно шефът на аеропорта Христо Щерионов съобщи, че има съмнения за взривно вещество в буса, но такова още не е открито.

След него говори шефът на Гранична полиция главен комисар Антонио Ангелов: “Бусът, за който е подаден сигнал за съмнителен багаж, е

паркиран около

1 часа през нощта

Реклама

от чужд

гражданин,

който е излетял около 5 часа. Към момента няма данни за намерено взривно устройство. Продължава проверката на багажа и на самото превозно средство. Установили сме с каква регистрация е и с каква народност са гражданите, но към момента няма да давам информация.” Ангелов обясни още, че при реакция на кучето и на детектора за взривни вещества обстойната проверка е задължителна.

Към 15,40 часа шефът на летището Щерионов съобщи, че всички полети от стария терминал се прехвърлят на новия. 

На аеропорта освен дежурната пожарна пристигна още една. Малко по-късно бе извършен контролиран взрив на малко пакетче. В 16,40 ч. микробусът бе изтеглен.

Екипи за противодействие на бомбения тероризъм не откриха взривно устройство на летище София, съобщи пресцентърът на МВР. Към 16,30 часа те

извършиха

контролирано

взривяване на

част от багажа,

който бе изваден от микробуса, допълниха от МВР.

Много от посетителите на Бизнес парк “София” във вторник също изпаднаха в паника, когато видяха масирано изнасяне на служители оттам. Оказа се фалшива тревога. В сградата до околовръстното шосе е имало практическо учение за 15 мин. За това е имало предварителен план и всички служители са били предупредени, уточниха от МВР.

Сградите на съдилищата в Петрич и Благоевград също бяха опразнени след анонимни заплахи за бомби, но такива не бяха открити. 

Реклама
Реклама
Реклама