Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5148621 www.bgdnes.bg

Ердоган: Давам оставка, ако докажат, че търгуваме с терористи (обзор)

Путин убеден, че самолетът е свален заради петрола, продаван на Турция от джихадистите

Реджеп Ердоган заяви, че ще подаде оставка, ако се докаже, че страната му е купувала петрол от ислямистите в Сирия, както твърди Москва. Турският президент каза това пред журналисти на срещата на върха за климата, която се провежда в Париж, предаде РИА Новости.

Реклама

Русия има основания да смята, че нейният самолет Су-24 е бил свален, за да се обезопасят доставките на незаконен петрол от Сирия за Турция, заяви по-рано руският президент Владимир Путин по време на заключителната си пресконференция на форума.

Путин заяви, че Русия разполага с данни, потвърждаващи, че петрол от находищата, контролирани от “Даеш”, се доставя в индустриални количества на територията на Турция. “Имаме всички основания да смятаме, че решението да бъде свален нашият самолет е било продиктувано от желанието да се осигури безопасност на тези маршрути за доставка именно към пристанищата, откъдето се товари на танкери. Защитата на туркмените е само предлог”, убеден е Путин.

Все пак той изрази надежда, че широка коалиция за борба с тероризма ще бъде създадена, а “регионалните, местните или финансовите интереси ще отстъпят на втори план пред глобалната заплаха на терора”.

“Обвиненията, че Турция купува петрол от “Даеш”, са неприемливи и да се говори това, е неморално”, реагира Ердоган. Според него такива твърдения трябва да бъдат придружени от доказателства. “Ако наистина покажат факти, ще стана от президентското кресло”, каза той.

Междувременно стана ясно, че Путин е закъснял за общата снимка на срещата, за да избегне какъвто и да било контакт с Ердоган, който настоява за среща.

Реклама

Анкара иска канали за връзка с Кремъл

Турският премиер Ахмет Давутоглу призова във вторник за откриването на канали за комуникация между Турция и Русия, за да се предотвратят инциденти като свалянето на руския военен самолет от турски изтребители по границата със Сирия миналата седмица, предаде Ройтерс.

Министерствата на отбраната на Русия и Турция прекъснаха всички действащи канали за взаимодействие миналата седмица. Не работи “червената линия”, създадена за избягване на инциденти по време на руските действия в Сирия. От Турция е отзован представителят на руския военноморски флот, чиято задача е била да координира действията на Черноморския флот и турските военноморски сили.

Кремъл от своя страна заяви чрез говорителя Дмитрий Песков, че канали за връзка е имало доскоро, но те не са попречили руският самолет да бъде свален.

Междувременно руският премиер Дмитрий Медведев подписа подстановлението за списъка с турски стоки, чийто внос в Русия се забранява. Основно санкциите удрят по 5 сектора на турската икономика, посочва АФП. Според агенцията най-силно ще пострадат туризмът и селското стопанство. Освен това ще бъдат засегнати силно търговията като цяло, енергетиката и строителството.

Реклама
Реклама
Реклама