Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5148687 www.bgdnes.bg

Милиардери стават “зелени”

Бил Гейтс и Марк Зукърбърг се коалират за чиста енергия

20 от най-влиятелните милиардери влизат в новата фондация на Бил Гейтс, която ще разработва технологии за генериране и използване на зелена енергия, съобщи “Дейли телеграф”.

Инициативата Breakthrough Energy Coalition бе представена на срещата на върха за климатичните промени в Париж от Бил Гейтс. Тя е подкрепена от 28 инвеститори, сред които най-големите технологични лидери - Марк Зукърбърг, Джеф Безос, Джак Ма, Ричард Брансън и Мег Уитман. Те се заемат

Реклама

да осигурят

$ 7 млрд.

за фондацията, пише АФП.

Заедно с тях 20 държави, включително САЩ, Франция, Китай и Индия, са потвърдили готовността си да се включат в проекта на съоснователя на “Майкрософт” и най-богат човек в света. Правителствата на тези страни обявиха, че ще удвоят 10 млрд. долара, които колективно дават за изследователска дейност за чиста енергия в следващите 5 години.

Пред журналисти Гейтс каза, че усилията им ще бъда насочени към технология, която ще използва слънчевата светлина за производството на течни въглеводороди, които биха могли да заменят изкопаемите горива. “Ако инициативата проработи, ще бъде вълшебно”, каза Гейтс. Той допълни, че ще отнеме едно десетилетие, за да се развият 2 или 3 революционни технологии, които ще станат ядро на енергийната система. Според Гейтс трябва да се предотврати нарастването на температурите в глобален мащаб с 2 градуса.

Дейността на фондацията

ще се финансира

от личните

средства

на милиардерите основатели, а не от компаниите, които управляват. Гейтс вече обеща $ 1 млрд. Той каза, че се надява през следващите дни да накара повече хора със средства да се включат. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама