Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5148690 www.bgdnes.bg

Русия слага ракети “въздух-въздух” на Су-34, обвиняват я, че удря с химическо оръжие

Руските самолети Су-34, участващи в бомбардировките над позиции на “Даеш” в Сирия, за първи път излетяха за изпълнение на бойни задачи, оборудвани не само с бомби, но и с ракети “въздух-въздух” за самозащита, съобщи ТАСС. Ракетите са с малък и среден обсег.

Мерките са взети, след като Турция свали руски Су-24 в района на турско-сирийската граница. Говорител на Пентагона коментира във вторник, че въоръжаването на Су-34 с ракети “въздух-въздух” може само да усложни и без това сложната ситуация във въздушното пространство над Сирия.

Реклама

Междувременно британските в. “Дейли мейл” и “Мирър” разпространиха видео, показващо, че Русия използва бял фосфор в райони, населени с цивилни в Северозападна Сирия. Белият фосфор е високотоксично химическо оръжие, което изгаря кожата, плътта и костите. При военни операции то се използва за осветяване на районите на бойните действия нощем или за създаване на димна завеса, скриваща сухопътните сили, пише в. “Мирър”, като добавя, че използването му на места, където има цивилни, е забранено от Женевската конвенция.

В. “Таймс” пък посочва, че Русия смята да открие втора авиобаза в Сирия освен съществуващата сега “Хмеймим”. В базата “Ал Шайрат” близо до Хомс вече имало разположени бойни хеликоптери и контингент, който подготвя базата за действие. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама