Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5148707 www.bgdnes.bg

СЕМ отказа да регистрира "Нюз тв" - проект на екипа на Николай Малинов

Съветът за електронни медии отказа да регистрира "Нюз тв" - проекта за нова телевизия на компанията "Праймедия". Допреди месец тя се опитваше да стане собственик на Тв7 и "Нюз 7", но след като получи отказ, реши да създаде нова медия.

Компанията е свързана с Николай Малинов - бивш член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП, бивш издател на в. "Дума" и настоящ председател на национално движение "Русофили". По документи собственик на "Праймедия" е Асен Асенов - бизнес партньор на Малинов.

Реклама

Трима души в СЕМ - председателят Георги Лозанов, Мария Стоянова и Анна Хаджиева, са гласували "въздържал се" за "Нюз тв", останалите двама - Иво Атанасов и Анюта Асенова, са били "за". Така проектът за телевизия не получи регистрация. Решението бе взето на 1 декември.

"Чисто бюрократично погледнато, документите са наред. Всичко е легално, но за мен остава въпросът дали е легитимно", така Мария Стоянова обясни защо се е въздържала да гласува.

Преди месец в съвета е донесен нов проект за телевизия с ново име - "Нюз тв", в чиято програмна схема се виждат заглавия от Тв7. Паралелно с това пристига писмо от Тв7, с което екипът на телевизията казва: "Не регистрирайте "Нюз тв", тя иска да ни вземе ноухауто". Същевременно журналисти от Тв7 сами се обаждат в СЕМ, за да се оплачат, че не са получавали заплати от 2 месеца.

Според проекта "Нюз тв" ще се разпространява по кабел и сателит, затова й е нужна само регистрация на програмната схема от СЕМ. Режимът за кабелните програми е изключително улеснен, тъй като те не се състезават за ефирен лиценз, където честотите по принцип са ограничени.

Именно заради опростения режим СЕМ не изисква пълни подробности за програмната схема. Така в документите на "Нюз тв" е записано, че телевизията ще излъчва информационни предавания, както и че ще вземе персонал от Тв7.
"Очевидно не всички от Тв7 ще отидат в новата медия. Всъщност хаосът започва още с лицензирането на Тв7 през 2006 г., около която нищо не знаем. После Николай Бареков я използва за политически проект. След като я напусна, изведнъж се появява Николай Малинов в момента, в който напуска БСП. Не го регистрират в съда, но е свързан с този проект според публичната информация. После имаше интервю на Константин Малофеев, когото наричат православния Сорос на Кремъл, за в. "Капитал". Той не го опровергава. В него казва, че стои зад Малинов, но не дава пари за новата телевизия. След всички тези факти какво точно да решим за тази телевизия?", обяснява Стоянова.

Според нея факторът прозрачност на капитала изобщо не е маловажен. Затова предложила на колегите си да поискат допълнителна информация от "Праймедия". В СЕМ отхвърлили искането с мотива, че те нямат правомощия да разследват капитала.
"Не искам да разследваме, а само да знам какво предлагаме на аудиторията с конкретен медиен продукт, ако разрешим неговото съществуване", казва Стоянова.

В крайна сметка неяснотите около произхода на капитала за новата телевизия, както и около програмната схема са причина СЕМ да не даде регистрация на "Нюз тв".

Реклама
Реклама
Реклама