Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5148748 www.bgdnes.bg

Двама в затвора за кражба на ток

Над 110 души са осъдени за неправомерно ползване на електроенергия в Североизточна България

Над 110 крадци на ток са били осъдени от началото на 2015 г. в Североизточна България, която се снабдява с ток от “Енерго-Про”. Повечето от крадците са с наказание пробация. Съдът е наложил условни присъди на 19 клиенти на енергото.

Реклама

Двама обаче са с присъди ефективно “лишаване от свобода”. Единият ще лежи зад решетките година, а вторият - три месеца.

Най-масовите кражби на електроенергия в Североизточна България са два типа. Единият е манипулация на електромера, вторият е намеса в схемата за свързване. Това означава, че крадците прикачат своята мрежа директно към тази на електроразпределителното дружество и така заобикалят уреда за мерене.

“Неправомерното присъединяване към електроразпределителната мрежа, включително и въздействието върху уредите за търговско мерене, е инкриминирано деяние съгласно Наказателния кодекс”, припомнят от “Енерго-Про”

Кражбите на ток ощетяват българската енергетика и всички клиенти, които коректно плащат сметките си за еленергия.

“Незаконните присъединявания към електроразпределителната мрежа носят риск както за нормалното функциониране на съоръженията, така и за самите извършители. “Енерго-Про” ще продължи да води политика на нулева толерантност към подобни престъпни деяния и да оказва пълно съдействие на органите на полицията и прокуратурата за разкриването им”, заяви Момчил Андреев, управител на “Енерго-Про Варна”. 

Реклама
Реклама
Реклама