Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5152671 www.bgdnes.bg

Бисеров си спасява богатството

Семейството на Христо Бисеров е успяло да прехвърли на близки до него една от най-печелившите си фирми няколко месеца преди съдът да наложи запор върху богатствата му, показа проверка на "България Днес“. Чрез ловкия финт фамилията на бившият зам.-шеф на ДПС на практика си е запазила дружество за над 20 млн. евро. Така заканите на прокуратурата и Комисията за конфискация на незаконно имущество увисват във въздуха.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме в хартиеното издание на "България Днес"

Преди дни оттам се похвалиха, че оправдателната присъда на Бисеров няма да е пречка държавата да сложи ръка върху богатството на семейството му. От комисията дори се похвалиха, че запорирали имоти и банкови сметки на Христо Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков, оценявани на близо 2 млн. лева. Освен тях под възбрана с решение на съда са поставени и пет фирми на Главинков, уточниха от комисията. В съобщението си те пропуснаха да споменат съдбата на сочената за златна кокошка в бизнес империята му фирма "Агророуд". При създаването й нейни собственици са Ивайло Главинков и родният син на Бисеров - Дамян. Впоследствие дяловете на Дамян Бисеров са прехвърлени на името на Главинков. През лятото на 2012 г. "Агророуд" пусна в експлоатация фотоволтаична централа с мощност 10 мегавата край великотърновското село Ресен. По признания на управителя инвестицията в соларния парк е за около 20 млн. евро. От документите на фирмата става ясно, че част от парите, 6,9 млн. евро, са от банков заем. За останалите около 13 милиона дружеството на Бисеров и Главинков, което преди това не е развивало дейност, не е посочен произходът. Мистерията около фантомните милиони накара прокуратурата още преди две години да предположи, че са дошли от тайните сметки в чужбина на Христо Бисеров. Покрай разследването срещу него и Главинков за пране на пари стана ясно, че Бисеров е легализирал съмнителното си богатство през контролирани от семейството му слънчеви централи. Подозренията за мащабни афери накара Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да започне проверка срещу Бисеров и Главинков паралелно с разследването на прокуратурата. След двугодишно забавяне тя приключи в началото на май 2015 г. с искане за запор на богатствата им, което преди дни бе потвърдено от съда. Необяснимо дългото забавяне е използвано ефективно от Главинков. В началото на годината той успява успешно да прехвърли "Агророуд" на австрийската фирма "Новасолар". От документите по сделката става ясно, че продажбата е фиктивна, с цел спасяване от конфискация. За това подсказва и цената от 50 000 лв., на която е изтъргувана струващата 20 млн. евро "Агророуд".
"За мен няма съмнение, че сделката е фиктивна. Няма как фирма, която печели по близо половин милион лева годишно, да струва едва 50 бона", коментира пред "България Днес" финансист.
Любопитна е историята и на фирмата купувач "Новасолар". Тя е създадена малко преди врътката на Главинков, а нейни собственици са близки до него хора. Основен акционер в австрийската фирма е бизнесменът Христо Карамфилов. По времето, когато Христо Бисеров имаше силни позиции във властта, Карамфилов бе в управата на държавната Българска банка за развитие. По същото време пък самият трезор отпуска няколко заема на фирми, собственост на Ивайло Главинков. За фиктивността на продажбата подсказват и другите акционери във фирмата купувач. Повечето от тях са близки до Главинков и имат общ бизнес с него.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама