Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5160584 www.bgdnes.bg

Плевнелиев: Българският модел на толерантност и разбирателство не е даденост

Днес се нуждаем от мъдростта на традициите, които съществуват, за да ни обединяват, за да ни сплотят като общество и като народ. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в приветствието си към еврейската общност по случай Празника на светлината. В Софийската синагога държавният глава запали една от основните свещи на Ханука, с която се отправя послание за мир, разбирателство, толерантност и хуманизъм.

Президентът припомни, че по традиция споделя празниците на всички религиозни общности в България, не само като израз на уважение, но и като символ на препотвърждаване на народната воля и гражданския ни избор да живеем заедно в мир и хармония.

Реклама

„Терористичните атентати, които разтърсиха Европа и света, отново напомниха, че във всяко общество ще се намерят фанатици и екстремисти, които ще се опитат да отнемат живота на невинни хора в името на Бог, но бруталното убийство няма нищо общо с Него“, каза държавният глава. „Бог ни учи, че всеки живот - на мюсюлманин, на християнин, на будист, на евреин или друг, е важен. Бог не желае никой да доминира над другите. Всички сме родени равни, за да живеем в мир и да работим за мир“, подчерта президентът.

„Нека подкрепим всяка инициатива срещу фанатизма, ксенофобията и антисемитизма. Дори най-страшното зло може да бъде предотвратено, когато хората от различни религии с различен етнически, културен и социален произход се обединят и решително кажат „не“ на омразата“, апелира държавният глава и изтъкна, че от векове българските земи доказват, че този уникален модел на толерантност и разбирателство е възможен. „Това голямо постижение на България обаче не е даденост, а се нуждае от честните и посветени усилия на всички нас“, допълни Росен Плевнелиев.

Държавният глава изрази увереност, че въпреки рекордния брой кризи, Европа може да реши и най-тежките си проблеми, когато е единна. „Нека продължим да градим своето достойно място в семейството на европейските народи. Да ускорим интеграцията с модерна демократична Европа. Да гарантираме, че принципите на международния правов ред се спазват от всички. Да гарантираме мир, върховенство на закона и човешко развитие за всеки“, апелира Росен Плевнелиев.

„Именно нашата солидарност е това, от което най-много се страхуват тези, които искат да ни отнемат правото да живеем свободни и равни. Нека не позволим да отнемат единството и желанието ни да посрещаме и болката, и празниците си заедно, както и надеждата ни да надградим и да пребъдат завещаните от дедите ни фундаменти на разбирателство и толерантност в нашето общество“, заяви още президентът Росен Плевнелиев в приветствието си към еврейската общност за празника на Ханука.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама