Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5248100 www.bgdnes.bg

Специално за "България Днес" Иван Юрчевич, "Хърватският Джейм Бонд", спасявал жени в Кьолн: Фундаменталисти заплашват да ме убият

"Ако видя някой да насилва момичета в София, ще набия и него!"

Бисерка БОРИСОВА

За германците той вече е "Хърватският Джеймс Бонд". 44-годишният Иван Юрчевич, неколкократен шампион по киксбокс и актьор, се превърна в истински герой. В злополучната новогодишна нощ в Кьолн двуметровият исполин, работещ като охранител в хотел срещу Кьолнската катедрала, се оказа единственият истински мъж, спасявал жени от лапите на разгонените бежанци от Сирия и Северна Африка. "Сега съм подложен на огромен стрес", призна пред "България Днес" Иван. Специално за читателите на вестника обаче той разказа какво се е случило по време на инцидента и какво става в Германия след него.


- Господин Юрчевич, какво си спомняте от нощта на 31 декември 2015-та?
- Шок! Никога преди не съм изпадал в такава ситуация. Работя като охранител от 1989 г. Имало е случаи, в които пияни мъже досаждат на жени, но това беше нещо съвсем различно. Това беше откровена и планирана от бежанци атака спрямо момичета и жени. Изключително агресивна атака, без грам респект.
- Как реагираха насилниците на намесата ви?
- Нямаха никакъв респект и към моята персона. Остана ми да се защитя и да защитя жените по единствения възможен начин - като набия всички! Преди това ги помолих да напуснат хотела и да оставят момичета на мира, но те не послушаха. Така боят остана единственият изход.

Реклама


- Бил сте сам. Не ви ли беше страх?
- Аз съм професионален кикбоксьор, висок съм, здрав съм. За мен не беше страшно. Ако утре отида в София и в някой ресторант видя идиоти да атакуват по същия начин жени, ще реагирам по същия начин. Медиите ме сравняват с Джеймс Бонд, но не се чувствам герой. Всеки нормален човек би реагирал като мен.
- Очевидно не всеки. Защо германските мъже не защитиха жените си?
- Като охранител работя с двама германци, на около 25 години. Нямат никакъв опит. И наистина бяха уплашени. Много атакуващи нахлуха при нас, а още повече бяха пред хотела. Нямаше кой да ни помогне, защото пред катедралата германски мъже нямаше. А празнуващите в хотела мъже бяха все на 50-60 години.


- Е, ако не си смел на 25 години, то кога?! Особено, ако работиш като охранител.
- Повярвайте ми, липсата на опит е нещо важно, а досега такива инциденти не сме имали. Е, аз когато бях млад, бях различен. Бях по-глупав, знам ли. Не ми пукаше колко нападатели има и колко по-опитни са. Колкото повече хора ме атакуваха, толкова повече се нахъсвах да се изправя срещу тях. Но с годините помъдряваш. А пък и на германците това да си траят им се превърна в натрапен манталитет. Всичко е заради неадекватните закони за бежанците. Дори ако се защитаваш, ти си този, който ще има проблем! Ако аз го ударя, защото той ме е нападнал пръв, аз отивам да ме разпитват, дори и да съм очевидно прав. Полицията тук се държи откачено! И затова местните хора престанаха да се намесват и да се защитават.


- С всичките му негативи, но в София за 10 минути щяха да са се събрали поне две футболни агитки на площада и да набият бежанците. Защо поне не се появиха немците, да се види, че ги има?
- Заради законите, които бранят бежанците. Дори аз, който работя като охрана, нямам право да се намесвам и да защитавам хора, които очевидно са атакувани от бежанци. Представете си какво е за обикновения германски мъж. Затова тези идиоти, тези фундаменталисти, се чувстват недосегаеми! Знаят, че законите ги пазят. Ако дори само хвана ръката му, той може да да каже в полицията, че съм го атакувал. Това е печалната истината за "гражданските права" в Германия!
- Полицията защо е стояла и не е направила нещо? Тя поне има права.
- И полицията няма никакви права. Ако полицай бие с палки, лее се кръв - да, трябва да бъде наказан. Но тук дори да хване за рамото агресивен бежанец, ще го накажат! Това не е нормално!
- Смятате ли, че след инцидентите в Кьолн и цяла Германия, както и в Швеция, Франция и т.н., европейските законотворци ще променят отношението си към бежанците?
- Надявам се. Ако тези агресивни мюсюлмани бежанци и сега се убедят, че полицията няма да направи нищо, ще се почувстват още по-недосегаеми. Безчинствата им ще станат още по-големи. В Германия има една поговорка: "ако котката не е вкъщи, мишките излизат да танцуват".


- Вместо за промяна на законите, в Германия и Швеция върви дебат, че насилниците бежанци не трябва да бъдат "сурово" съдени, защото религията им позволявала да се държат агресивно и без респект с жените. Може ли една религия да е над европейските закони и ценности?
- Не, това е невъзможно! Това отношение е безобразие! Всички знаем, че ако ние отидем в държавите на тези идиоти фундаменталисти и се държим така, както те в Европа, тяхната полиция ще ни потроши от бой! Ще счупи и най-малкото кокалче по тялото ни! А ние тук сме принудени - от нашите собствени европейски демократични закони да търпим издевателствата на ислямските фанатици над нас!
- Как реагирахте, когато кметът на Кьолн разкритикува жените, а не бежанците и призова дамите да не ходят с поли и да си стоят вкъщи?
- Бях шокиран. Толкова глупаво изказване рядко съм чувал! Как ще забраниш на жените да се облечени като жени?! Как ще държиш хората от демократична държава заключени по домовете им? Как ще им забраниш да държат на културата си?! Плюс това, немските жени се обличат много консервативно. В Южна и Източна Европа, например, жените ходят с къси поли, деколтета. Тук момичета пред катедралата бяха с дънки и якета, нямаше високи токчета, нямаше мини-жупи. Но дори и голи да бяха - няма никакво значение! Никой няма право да се гаври с тях! Не я разбирам тази "демократична" дискусия, нараняваща правата на жертвите и опитваща се да оневини насилниците.


- Смятате ли, че споменът за греховете на нацистите е в основата на днешното положение в Германия?
- През последните десетилетия сякаш има някакъв нарочен план Германия да бъде превърната в нация без характер. Всеки път, ако кажеш нещо лошо за чужденец, дори и да си прав, те наричат "нацист". Това е проклятието на Германия. Това е на път да съсипе напълно тази красива страна. Тук има възможност за работа, за добър живот. Но със системното убиване на нормалния патриотизъм, на себеуважението, нищо хубаво не я чака.
- След като вие се оказахте най-големият немски патриот, защитил немските жени вместо техните мъже и полицията, как реагират сега хората, като ви видят?
- Знаете ли какво стана - пълен абсурд! Полицията почна да се отнася с мен едва ли не като с престъпник! Преди дни пред катедралата се бяха събрали около 50 мъже-германци да протестират. Бях на работа в хотела и излязох да се срещна с приятел, не от демонстрантите. Когато минах покрай протестиращите, те ме познаха и почнаха да викат: "Ти си герой! Дай ни автограф". Полицията моментално дойде и почна да ми прави проверки, поискаха ми документи. Не вярвах на очите си, попитах ги: "Вие луди ли сте?" Тогава те ми казаха, че трябвало да отида да застана от другата страна, при демонстрантите, които обслужвали нацистките настроения в страната. Опитах се да им обясня, че нямам нищо общо с демонстрацията, а хората са ме разпознали. Но те ни искаха да чуят. Никога не съм бил в ситуация, в която полицията ме обгражда, почва да говори "ела тук, ти си арестуван, показвай си картата". Побъркано!
Вижте, аз не съм популярен като Брат Пит, но все пак в Германия хората ме познават. Знаят лицето ми. Участвал съм в около 60 филма, бил съм шампион по кикбокс. В крайна сметка, няма много мъже в Германия високи над два метра, които са казват Иван! Хората идват и казват: "Иван, ти си страхотен! Обичаме комедиите ти, филмите ти!". Но на полицията й се струва, че става нещо нередно. Че едва ли не моята популярност обсужва някакви политически интереси. Което е пълна глупост, нямам нищо общо с политици и партии.


- Казахте, че на митинга е имало само около 50 мъже германци. Само толкова ли са възмутените?
- Да, имаше едва 50 мъже, а полицаите бяха 200-300. В Германия вече не е разрешено да кажеш: "Горд съм, че съм германец!" До там го докараха... Без значение какво работиш, не трябва да си горд с народа си. Познавам вашия Курбат Пулев от бокса. Ако някой ден той заяви, че не горд, че е българин, българите никак няма да са доволни, нали? Няма да му се размине. А тук едва ли не е нещо хубаво да не споменаваш, че си германец. Аз не го разбирам. Ако си горд с народа си, това не значи че си расист! И аз не съм расист. Как бих могъл да бъда, когато толкова много хора от бивша Югославия също сме емигранти!
- Как гледате на тази политика на "отворени врати", с която Меркел допусна миналата година 1 милион бежанци мюсюлмани в Европа? Дори българският премиер Бойко Борисов заяви, че Европа вече трябва да затвори границите си.
- Не всички мюсюлмани бежанци са изроди. Фризьорът ми е мюсюлманин, много добър човек. Говорим си с него за случилото се в Кьолн и за случващото се в Германия. Той мисли също като мен. Нормалните мюсюлмани, които са дошли в Германия преди години, за да се спасят от война и да живеят по-добър, демократичен живот, също са ядосани на тези идиоти и варвари, които идват сега. Защото нормалните бежанци - без значение дали са мюсюлмани, католици, протестанти, идват в Германия и уважават законите и културата й. Те са бясни на тези новодошли изнасилвачи и бандити. Тази армия от млади мъже-мюсюлмани между 20-30 години, която заля миналата година Европа, не трябва да остава без контрол. Те са дошли тук за да се държат като войнци, които искат да завладеят Европа и да наложат тук варварското си поведение. Искат да съсипят континета ни. И затова трябва да бъдат арестувани и съдени!


- Какво ще посъветвате туристите, включително българските, които трябва да пътуват до Германия. Да се страхуваме ли?
- В момента няма от какво да се страхувате. Сега полицията най-после взе да работи. На всеки ъгъл има полицейска кола. И този път вече ще реагират, ако нещо се случи.
- През февруари в Кьолн ще има карнавал. Вашето лице вече е популярно и сред агресивните бежанци-фундаменталисти. Страхувате ли се от евентуално отмъщение, докато си вършите работата?
- Ще продължа да си върша работата. Да, някакви малоумници понаха да заплашват във фейсбук, че ще ме убият. Но аз гледам на тях като на интернет идиоти.
- След такова тревожно начало на новата година, какво ще пожелаете на читателите на "България Днес" за 2016-та?
- Пожелавам мирна година и много любов. Нека живеем на този хубав континет щастливо. Трябва ние, европейците, да сме задружни и да защитим Европа. Ние, обикновените хора трябва да го направим, а не да разчитаме на политиците. Питат ме дали ще стана политик, след като съм толкова популярен сега. Отговарям: "ако стана политик, ще трябва да стана лъжец". Защото не можеш да си политик, без да си лъжец. А аз не съм бил и няма да се превърна в лъжец. Затова и за случилото се в Кьолн не си затворих очите, а разказах истината.

Реклама
Реклама
Реклама