Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5261558 www.bgdnes.bg

Най-богатият българин се връща за ЧРД

Иво АНГЕЛОВ

Най-богатият българин - строителният магнат Игнат Канев, ще се прибере от Канада в България, за да отпразнува на родна територия 90-ия си рожден ден, научи единствено "България Днес".


Сънародникът ни, чието състояние се оценява на над 1 милиард долара, ще се завърне в Русе в края на лятото, за да организира мащабното събитие. Юбилея си Канев ще отбележи на 6 октомври в известен русенски хотел, където ще събере семейството и най-близките си приятели. Партито ще бъде в непосредствена близост до Дунав, където се разкрива красива гледка към реката.

Реклама


Игнат Христов Кънев е роден на 6 октомври 1926 г. в русенското село Горно Абланово. През 1951 г. почти без средства, без да знае английски и без да има някакви връзки и приятели, заминава за Канада. Установява се в Торонто, където навлиза в строителния бизнес. Първоначално строи малки къщи за новопристигащите емигранти. Пет години по-късно основава първата си строителна фирма.

Впоследствие годишният оборот на компанията му достига над 250 млн. долара. По време на своята активна дейност като строителен предприемач Канев издига хиляди къщи, много обществени сгради и голф съоръжения от световна класа. Почетен консул е на България в Канада.


През всичките години оттогава Канев не прекъсва връзката си с България и не забравя откъде е тръгнал. Той се занимава с дарителска дейност и е помогнал финансово за редица инициативи. "Бизнесменът обича поне веднъж в годината да се прибира в България и да посещава Русе, където е израснал. Покрай рождения си ден ще остане няколко седмици в дунавския град и след това ще се прибере обратно в Канада. Канев е заявил, че държи 90-ата му годишнина да бъде отбелязана задължително в Русе", коментираха хора, запознати с организацията на юбилея.


Една от най-значимите му благотворителни постъпки е през 2012 г. Тогава дава два милиона лева (половината от необходимата сума) за построяването на модерен конферентен комплекс към Русенския университет, наречен на негово име - "Канев център". Открит е тържествено на 10 октомври 2013 г. в присъствието на ректора на университета проф. Христо Белоев, патриарх Неофит, президента Росен Плевнелиев, бившия президент Георги Първанов и други важни лица. Десетки са даренията му за университети и училища, а читалището в родното му село Горно Абланово носи неговото име заради сериозната финансова подкрепа.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама