Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5276759 www.bgdnes.bg

Петев излиза златен на БФС

Националният селекционер Ивайло Петев излиза златен на БФС. През последните седмици треньорът се командирова за сметка на футболната централа в Турция, където обикаля петзвездните хотели. Мотивът на Петев е, че съчетава приятното с полезното, като наблюдава контролите и подготовката на някои от родните отбори. Така Петев изгледа мачове като този на "Локомотив" (Пд) с унгарския гранд "Бекешчаба", въпреки че един от аутсайдерите в "А" група едва ли ще произведе национали. След това Петев се появи и на двубой на "Славия", въпреки че президентът на "белите" Венцислав Стефанов е един от най-големите критици на треньора на националите. Турът на Петев из турските курорти продължи с гостувания в лагерите на "Левски" и "Лудогорец". Ползите от воаяжа на треньора са доста съмнителни, тъй като изгледаните от него контроли бяха в началото на подготовката на отборите и от тях е невъзможно да се добие представа за нивото на играчите. За екскурзиите на треньора са похарчени хиляди евро, въпреки че следващият официален мач на националите е чак през септември.
Петев води доста сладък живот като национален селекционер, въпреки че понася жестоки критики и резултатите са трагични. "България Днес" разбра от отлично информирани източници, че заплатата на специалиста от село Баховица и щаба му е 50 000 лева на месец. Освен това треньорът разполага с немалко екстри. Петев получава луксозен джип от БФС и всеки месец минава през касата да осребрява сметките си за гориво. Бившият наставник на "Лудогорец" и кипърския АЕЛ (Лимасол) остана на поста си след тотално провалените евроквалификации заради липсата на адекватна алтернатива за поста му. Петев може и да не постигна никакви резултати начело на отбора, но през тази година поне ще види свят. БФС организира контрола в Лисабон срещу Португалия и проверка с Македония в Скопие. Най-екзотичната дестинация за Петев и трупата му ще е Япония, където националите ще играят в приятелски турнир от 3 до 7 юни.
Селекционерът изглежда е повече от доволен от договора си с националите, тъй като няма никакво намерение да напуска въпреки сериозния натиск. През декември 2014 г. Петев подписа договор с БФС за три години, една от които вече измина. За този период треньорът и щабът ще приберат 1 800 000 лева. Наскоро селекционерът обясняваше как отказвал милиони от чужди клубове заради работата си в националния отбор, но това изглежда не отговаря на истината. Впрочем Петев на няколко пъти бе уличаван в лъжа, последната от която бе, че вотът му в класацията за "Златната топка" е манипулиран. Впоследствие той се отрече от думите си.
"Договорът ми е за три години, моето бъдеще е светло, не се притеснявай - изрепчи се Петев на репортер след последния мач от квалификациите срещу Азербайджан. - Аз друга работа нямам. Футболът е моят живот. Винаги имам мотивация. Да бъдеш треньор на националния си отбор е чест. Аз съм щастлив, че съм треньор на националния отбор. Ние работим в добър синхрон с БФС. Какви очаквания да имаме за квалификациите, като виждате какво се случва. Това е моментното ни състояние. Аз съм привърженик на такива контроли като тази с Португалия. Много по-добре е да играем срещу такъв съперник, който е някой от най-добрите отбори в света. Негативен ефект не може да има от такъв мач. Играчите ни ще се изправят срещу съперници от най-висока класа. Така че при всички положения ще е ползотворна тази проверка."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама