Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5282540 www.bgdnes.bg

Митничари си докарват събираемост от 2000 до 30 000 лв. на калпак

Как келнерите си разпределят бакшишите? Много просто. А как митничарите си делят “почерпките”? Много сложно!

Първо, защото на митничаря джобни за кафе не му трябват. Всеки турски тираджия обаче си знае, че ще му искат “нещо за почерпка”. И той слага банкнотите в талона или паспорта и ги подава през гишето. Така от опашките с тирове се трупат пари, които не се държат в джоб.

Реклама

Всеки митнически служител декларира с колко пари застъпва на смяна. Ако внезапната проверка открие повече, той гори. Затова “почерпките” му парят джоба.

На ГКПП Лесово черпнята върви от март до 1 ноември 2014 г. - една сива и спокойна събота. Преминаващите камиони не са били много, наближава краят на смяната и митничарите се отпускат. Но този път те не се прибират вкъщи - едни изкарват нощта на плаца, а други - в ареста. Граничният пункт е блокиран от полицаи и агенти на ДАНС. Претърсват се кабинети, служебни помещения и коли.

“Където

надникнеш -

банкноти

и монети

Долари, турски лири, евро. Левовете не вървят. Вадихме пари от чекмеджета, принтери, от бели пликове, пъхнати в мебели и автомобили. Два пакета с валута и инициали върху тях открихме между дискове с музика в жабката на митничарска кола”, разказва участник в акцията.

Над 30 души от приключващата и новата смяна са отведени за разпит. Някои проговарят за “традицията с почерпките”, а трима стават ключови свидетели на прокуратурата. С обвинения се сдобиват шефът на ГКПП Димитър Колев и още 6-има - началници на смени, техни заместници и експерти.

Делото е за организирана престъпна група за подкупи и

първото заседание

Реклама

по него е на

23 февруари

в спецсъда

Там в началото на януари прокуратурата внесе събраните за година папки с доказателства, придружени от обвинителен акт.

Пунктът Лесово е към митническото управление в Бургас. Служителите работят по 12 часа на 4 смени (А, Б, В и Г) от по 15-20 души.

Според разследването престъпната група е сформирана на среща в село Лесово в края на март 2014 г. На нея трима митничари от по-високите нива, които си имат доверие, се уговарят при някои смени шефът или заместникът му да събира “почерпките” от инспекторите. В края на месеца парите да се делят според “заслугите”. В схемата са посветени още един от началниците на смени и 2-ма заместници.

“Виждала съм как чужденци дават малки суми - 5 долара или 5 евро, на колега, който обработва документите или прави физическа проверка на товара. Превозвачи на платове са давали и по 50-100 долара”, казва жена, работила на пункта от 2002 г. При проверки на товара на турски, украински, руски и молдовски камиони парите за почерпка варирали от 50 до 400 долара.

До по-високи “такси” се стигало, когато проверяващите засекат претоварен тир, извънгабаритен товар или стоки със занижена цена по фактура.

За товари извън нормата всеки шофьор трябва да има разрешително, което се издава срещу такса. Ако той обаче не го е извадил, глобите са от 300 до 2000 лв., а при повторно нарушение - от 300 до 3000 лв. За да ги избегнат или да не минават през проверка, някои тираджии плащат “на ръка”. Други са в нормата, но дават дребни банкноти, за да не им “губят времето” и да минат по-бързо.

Разследването показва, че в

силните дни на

Лесово една

смяна е събирала

по 10-20 хил. лв.,

а в по-слабите -

1000-2000 лв.

В смените събирали рушветите по два начина. При единия митничар взема “почерпката” и я слага в чекмедже в кабинката, в която работи. Няколко пъти на ден началникът на смяната (или друг от групата) минава и отнася парите от кабинката. “Оборотът” заминава за Бургас.

В другия случай рушветите се пъхат в пощенски плик в стая на митницата, достъпна само за съответната смяна. След края на седмицата пликът се заключва в склад. 4-те смени ползват различни помещения и така паричният поток е канализиран. Важното е парите да “преживеят” внезапните проверки, които се правят от 2013 г. насам. Оттогава по заповед на директора на Агенция “Митници” преди работа митничарите вписват в дневник личните пари, които носят, ако те надвишават 100 лв.

Според свидетел “почерпките” били между 50 хил. и 80 000 лв. на смяна месечно. По онова време пунктът е претоварен заради ремонта на ГКПП Капитан Андреево. За денонощие в двете посоки са обслужвани по 400-500 тира.

Смените се отчитат на срещи между 1-о и 5-о число.

Пликовете с пари

се предават на

разходка в

Морската градина

или в коли. По-рядко - на срещи в кафенета. Митничарите коментирали помежду си колко е паят на всеки, но недоволства нямало.

Според “заслугите” някои получавали от 2500 до 4000 лв. на месец, други 8000-10 000, а босът - от 30 хил. до 50 000 лв., твърди прокуратурата.

И така до 1 ноември 2014 г., когато двама митничари си уговарят среща до вход 3 на луксозна сграда на ул. “Адам Мицкевич” в Бургас. Тъщата на единия живее наблизо, другият пристига на колело. Външно той прилича на митничаря Георги Б. Спира до остъклен асансьор и говори по джиесема. През това време колегата му слиза с асансьора. Двамата говорят 4-5 минути, следени от агенти на ДАНС. Всеки техен жест се вижда добре заради светлините от рекламните табели на магазините и заведенията.

Мъжът с колелото подава пакет и потегля към бул. “Демокрация”. Другият тръгва към входа, когато се появяват агентите. Той ускорява крачка и изхвърля два малки хартиени плика пред блока.

“Стой, спри, аз

съм служител

на ДАНС”,

вика тичешком спецполицаят Михаил Динов. Настига го и го сграбчва за дясната ръка. Митничарят опитва да го избута, но Динов и полицаят Чанко Алексиев го задържат и му слагат белезници.

На тротоара има два квадратни свитъка, дълги по 10 см и дебели 1 см. Обвити са във вестник и рекламна брошура. По-късно митничарят ще каже, че не са негови и вероятно са подхвърлени.

Колегата му с колелото е пресрещнат на булеварда. Агентите намират у него 2 джиесема и 2 правоъгълни пакета, увити като изхвърлените на улицата в брошура и вестник и облепени с тиксо.

При акцията са направени десетки претърсвания на жилища, митнически кабини и помещение с кантар за камиони на входа към България.

Полицаи влизат

в близо

20 апартаменти

и складове,

проверяват и 24 коли. Навсякъде бъка от пари. Иззети са над 200 000 лв.

Открита е и валута в дома на шефа Колев. Според някои медии тя е била на стойност 43 000 лв.

“Повече са, банкнотите са описани, но всичко ще стане ясно на делото”, каза юрист, ангажиран със случая. Почти във всички кабини са намерени пари, но на дребно. Например в 3-а кабина на вход “Товарни автомобили” са иззети банкноти от 3 валути - две по 20 долара, една от 10 долара, 2 по 5 долара, 5 по 1 долар, 5 евро, 10 турски лири. В други кабини също са намерени банкноти, най-често от по 5 евро или турски лири.

Колев е обвинен като ръководител на групата за подкупи, но според защитата му доказателства за това няма. (Виж карето.) Под него в йерархията ѝ били Георги Банев и Чавдар Дюлгеров, обяви прокуратурата в едно от съобщенията си. Когато отсъствали, със събирането, разпределянето и предаването на парите се занимавали двама инспектори. Схемата е описана от 3-ма бивши техни колеги. Сред тях е съпругата на агент на ДАНС.

Митничарите

са следени и

подслушвани

близо 4 месеца

след сигнали от шофьори. Разговорите между тях са засекретени, но вероятно ще излязат наяве в съда. Там практиката вече е записите да се прослушват, а филмовите ленти да се гледат, за да няма съмнение в доказателствата.

Тираджия: Когато ми искат сухо - давам, иначе - не

От 2008 г. минавам през ГКПП Лесово по 2 пъти на месец. Почти винаги, когато ми поискат дребни пари, давам, но иначе - не, разказва чужд тираджия. През ноември 2014 г. той превозвал дамаски от Истанбул през България за Москва. Когато стигнал границата ни, служителят на паспортния контрол му направил знак с ръка, че паспортът му е празен.

“Нищо не му дадох и потеглих към втория коридор на митницата. Подадох документите за превоза и паспорта. Митничарят ми върна паспорта, като ми направи знак да пъхна в него някакви пари и пак да му го дам. Сложих 5 долара. След това той оправи набързо документите”, разказва шофьорът. Обяснява, че в началото, като не давал пари, митничарите почвали да му правят физическа проверка и да му “губят времето”.

“Имам дискова херния и за да не се занимавам с тях и да ми се ръчка стоката, вече давам”, вдига рамене тираджията.

Подобна е и историята на превозвач на платове за Русия. Той обаче твърди: “Никой не ми е искал парите. Просто ги дадох, за да мина по-бързо.”

Парите в дома на Колев - от продажба на ауди и влог

“Доказателствата, събрани в началото на разследването, би трябвало да са по-силни в края. Но по това дело нищо ново не е събрано и делото е вкарано в съда. Очаквам клиентът ми да бъде оправдан”, заяви пред “24 часа” Лъчезар Таков, адвокат на обвинения Димитър Колев. Той уточни, че парите, иззети от дома на митничаря, са негови лични средства и произходът им е доказан. Майката му имала малък семеен хотел в Созопол.

Колев отказа коментар. Твърди се, че парите, намерени в жилището му, са от продажбата на ауди и от банков влог, получен по наследство. Колата била продадена ден преди акцията. Колев е вдовец, жена му е починала. Той е отстранен от длъжност до приключване на делото. В момента бил без работа и помагал в бизнеса на майка си.

“24 часа” потърси за коментар и друг от адвокатите по делото - Любомир Новиков. “Моето правило е, че коментари, преди да бъде огласен обвинителният акт в съдебно заседание, не бива да се правят”, каза той. По закон обвинителният акт трябва да бъде получен от подсъдимите и защитниците им поне 7 дни преди първото заседание по делото. То ще се гледа от 8-и състав с председател Вирджиния Петрова.

Реклама
Реклама
Реклама