Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5283206 www.bgdnes.bg

Братът на Тодор от Враца: Разбрах от експертизата за тежката му болест

Нормален, неусложнен начин на живот без маратонски тип усилия и препоръка за почивка – това е препоръчал през 2014 г.кардиологът на Тодор Йорданов, който почина след сбиване във Враца миналия месец.

Случаят, който предизвика протести и за който двама мъже са в ареста, придоби нов обрат след излизането на петорната съдебно-медицинска експертиза, според която младежът е починал не от понесените удари, а от тежко наследствено заболяване на сърцето.

Реклама

Не е ясно дали ще се стигне до ново преформулиране на обвинението. Във Враца има два лагера - едните са възмутени от експертизата, докато другите твърдят, че от самото начало не са вярвали във версията "убийство". Според последните, Тодор е припаднал, след като е предизвикал боя.

Брат му Ивайло беше категоричен пред bTV: „В нашия род такова заболяване не е регистрирано – говорил съм цяла вечер с целия си род, няма такова нещо”. По думите му те все още не са изследвани, но ходят на редовни медицински прегледи, които не са открили сърдечни проблеми.

Друго, което го учудва е, че в експертизата не е записано, че ситуацията, която са създали арестуваните братя Дамянови може да е довела до фаталния край. „Имало е удари от двете страни – един уличен просто бой, това е било”, каза Ивайло.

По думите му в свидетелските показания има непълноти, като освен това единият от братята казал пред трети лица, че не е бил Тодор „толкова много”, докато пред съда твърди, че въобще не е използвал сила.

Ивайло каза, че е чел гневните реакции срещу семейството му след излизането на експертизата: „Пълни абсурди, защото хората не четат между редовете, те четат само заглавията”.

Въпреки това на този етап те няма да искат нова експертиза.

Реклама

Близките на братята Дамянови са доволни от експертизата. Разочаровани са обаче от мненията във форумите, че приятелите им са подкупили съдебните медици. Твърди се, че двамата са се озовали на мястото на инцидента без умисъл, а заради бизнеса си. Били при нотариус да прехвърлят автомобил.

„Тая петорна експертиза може ли да се плати, как се пише, пак щуротии се приказват. Момчетата са невинни, просто той е слезнал, почнал е да се прави на мъж с тия боксове да ги бие”, разказа Венелин, приятел на Дамянови.

След побоя по-малкият брат дори отключил стрес и ходи на психиатър.
И след експертизата, обвинените за убийството на Тодор отказват да разговарят с медиите.

Реклама
Реклама
Реклама