Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5283852 www.bgdnes.bg

За риба с Цанко: Карагьозът се показа първи по морето

Студенолюбивият черноок карагьоз е предвестникът на риболовния сезон по морето. Тъй като ловенето на калкан е най-добро през март, а лавракът е голяма рядкост, карагьозът е най-търсен от класическите спортни риболовци на чепаре.

Рибари от селището в квартал “Аспарухово” се хвалят, че са извадили пред Централния плаж във Варна и пред нос Галата по 15-20 килограма карагьоз, който в момента върви на едро по 8 лева, а на борсата му искат десетка.

Реклама

Карагьозът гони хамсията и заради топлата зима част от нея остана във Варненското езеро. Според рибари последните години егейската риба остава да зимува в него заради топлата вода, която се изтичаше от ТЕЦ “Варна”. Миналата година обаче централата бе затворена. Пасажи се появиха през декември и край Сарафово и Ченгене скеле в Бургаско.

“При това топло време трябва да пробваме за карагьоз”, казва бай Стефан Боцмана, въпреки че сам не вярва, че ще го направи. По традиция през март първо започва гонитбата на попчетата заради луксозния им хайвер.

Карагьозът е

единствената риба,

която се лови

на олово

Често хищникът взима продълговатата тежест в края на чепарето за рибка и я налапва. Затова повечето от спортните риболовци слагат пилкер с тройка куки на края на такъма. Този метод е особено ефикасен, когато чепарето се пуска отвесно от лодка.

Обикновено за карагьоз се хвърля от кея пред Морска гара със спининг. В края на април големите варненски майстори като Наско Чепарето и Гошо Мамата търсят рибата вечер на дълги 8-9-метрови пръти на клатене. Това е варненска класика, защото карагьозите атакуват мощно, със силен отривист удар. Тази риба обаче има навика да се вдига нагоре във водата, когато захапе куката, и затова трябва да се реагира бързо, за да не оплете чепарето. Всеки такъв инцидент е свързан с мъката на разплитането и е съпроводен с цветисти ругатни.

Последните опити показват, че карагьозът и по-дребният му събрат - харипът, отиват най-много на зелено и розово. Преди време експериментите показваха, че най-примамливо е съчетанието на черно с оранжево. Един от трепачите на карагьоза - легендарният майстор на чепарета Ангел Иванов-Куката, вече е изобретил нови методи. “Карагьозът отива най-много на жълти шаранджийски куки. Слагам съчетание на зелено с розово ламе с ултравиолет в него. Сега

се използва и

Реклама

светеща боя,

която рибата отличава с очите си във водата. Напоследък има розови холандски чепарета, на които слагам зелена светеща лента”, разкрива тайните си Куката.

“Карагьозът обича тинестото дъно. Затова се лови на пристанището във Варна, в новия и стар канал към езерото”, обяснява още Иванов.

Тази риба обаче се лови и с колове. През пролетта тя влиза в реките да си хвърли хайвера и скача като сьомгата над праговете на река Камчия. Пасажите стигат на 70 км навътре в сушата, чак до Дългопол, където ромите ги бият във въздуха с тояги и ги събират в чували.

Много континентални рибари дебнат вида в река Дунав, където той се нарича дунавска скумрия, но няма нищо общо със скумрията. Карагьозът е от семейство селдови заедно с трицоната и херингата. В Дунав освен на мрежи го ловят и на чепарета, които купуват от морските майстори. В реката се използват и чепарета с по 50 куки и тежко олово на края, като рибите от време на време се изваждат.

Полезно за местните рибари може да бъде използването на ластик, което е типичен варненски метод. На края на тежкото олово или камъка се завързва ластик, след който се слагат чепаретата. На вълнолома във Варна пръчката от време на време се поклаща и дразни хищните риби, които сами се хващат. Ластикът позволява внимателно да се извади уловът и да се пусне обратно чепарето за нови екземпляри.

Карагьозът се лови най-добре в морето в началото на юни. По принцип

кълве рано сутрин и

вечер, но може да

бъде набаран и

през деня

Особено когато времето е слънчево и водата е спокойна. Тогава рибата се качва нагоре във водата и може на дълбочина 3-4 м да се вадят карагьози един след друг. Иначе сутрин и вечер със спининг рибата се търси по дъното и чепарето трябва да се влачи по-бавно. Карагьозът отива през нощта стръвно на морски червей и в определени години върви само на светеща плувка с тази стръв. Правени са експерименти - морска захранка може да накара пасажите от тази риба да се задържат на едно място в морето.

Тялото на карагьозите е странично сплеснато, покрито е с множество люспи. Устата е насочена нагоре. Този вид стадни риби имат тъмен гръб в синьо-зелени и леко виолетови тонове, останалата част от тялото е сребриста. Храни се с планктон, а само по-едрите представители гонят дребна риба.

В Черно море семейството е застъпено в 8 вида. Сред тях е трицоната, наричана още цаца и копърка. Това е дребна рибка с удължена и тясна глава. Тялото е странично сплеснато. Наличието в Черно море на постоянен хладен слой на 20-30 м дълбочина позволява размножаване през цялата година. През юли и август

цацата изчезва

навътре на студено

През деня трицоната се държи в придънните слоеве, а нощем се издига към повърхността да се храни. Яде главно зоопланктон, но е хищник и също атакува чепаретата.

Сардината е най-атрактивната роднина на карагьоза през последните години. Тя навлиза от Мраморно време и се лови от време на време на кея във Варна. Това са хубави едри риби, по-едри дори от сафрида. Кълват на зеленото перо на чепарето рано сутрин и късно вечер. През нощта обаче за разлика от сафрида изобщо не атакуват морския червей.

Харипът е дребната разновидност на карагьоза, но според мнозина учени това е отделен вид от същото семейство. Тялото му е странично сплеснато, покрито е с люспи. Коремната страна е заострена. Има тъмно петно и по посока към опашната част има още 5-6 по-малки петна. Разпространен е в Черно море, откъдето през размножителния си период навлиза в по-големите реки. По нашето Черноморие се среща в края на зимата и през пролетта. Размножава се в Дунав и в другите вливащи се в Черно море реки. Достига на дължина 13-18 см и теглото му е 80-100 грама, докато карагьозът стига до 600 грама.

Реклама
Реклама
Реклама