Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5284444 www.bgdnes.bg

Пожар с мъртва жена бележи старта на Сан Ремо 2016

Изгоря вила, в която пострада и един от водещите на фестивала

Италия мнозина го критикуват и въпреки това за милиони зрители всяка година фестивалът в Сан Ремо е задължителен тв спектакъл като финала на футболния шампионат.

За пръв път на 66-ото издание (9-13 февруари) ще има и мъжки секссимвол сред водещите – актьора Габриел Гарко. По традиция на главния водещ на фестивала – тази година е Карло Конти,

Реклама

асистират единствено

красиви дами

за радост на мъжкото съсловие в публиката.

Сега обаче на сцената ще се изправи и най-желаният от всички италианки актьор, познат и на българската публика от различни сериали. Той ще бъде нещо като мъжки асистент на водещия заедно с две атрактивни дами.

Румънската актриса и модел Мадалина Генеа и италианската комедийна актриса Вирджиния Рафаеле ще се редуват да правят компания на водещия на сцената.

Под въпрос, поне за първите два дни от фестивала, обаче е присъствието на Габриел Гарко, който пострада в нещастен инцидент тези дни.

Намиращият се от месец в Сан Ремо актьор беше леко ранен при пожар, разразил се във вилата, където беше отседнал. Заради изтичане на газ, причинило мощна експлозия в къщата рано сутринта, загина нейната собственичка.

Реклама

Гарко пък получи

лека черепна травма

от срутилата се върху

него част от тавана

на спалнята му. Актьорът беше изписан от болницата на Сан Ремо и всички се надяват, че ще бъде на сцената, както е предвидено.

Тазгодишните италиански супер гости в театър “Аристон”, където се провежда фестивалът, ще бъдат Ерос Рамацоти, Лаура Паузини, Ренато Дзеро, групата “Пух”, или все певци, които неведнъж са участвали в него в миналото.

Изключително ефектна е и сценографията на предстоящото издание. Разпъпващо цвете ще бъде пресъздадено чрез игри на светлини, графики и лъчи на сцената на театъра. Стълбището, по което ще слиза всеки от певците, ще бъде нещо като разгъваща се сгъваема чаша – от тези, които се носят по време на екскурзии. Изгледът на сцената ще бъде персонализиран с различни ефекти за всеки участник в надпреварата.

А кой ще се състезава на сцената на “Аристон”? Морган, Пати Право, Ариза, Енрико Руджери, Нефа, Долченера са някои от участниците.

Общо 20 певци ще

се състезават в

категория Big

Малцина от феновете на фестивала знаят, че той невинаги се е провеждал в театър “Аристон” в Сан Ремо – мястото, познато и на българските зрители.

В действителност фестивалът е роден в заведението “Ла Капанина” във Версилия. Две години по-късно той се мести в казиното на Сан Ремо, където се провежда до 1976 г.

До 1954 г. фестивалът се предава единствено по радиото. Едва през 1955 г. започва да се излъчва по тв канала РАИ Уно и се превръща в събитие в цяла Европа, защото се предава по Евровизия. От 1978 г. се предава на цветно в Италия.

Абсолютните

шампиони по

най-много победи

са Доменико Модуньо

и Клаудио Вила –

четири пъти са били победители, като единия път - в дует.

Първият триумф на Модуньо е през 1958 г. с “Нел блу дипинто ди блу”, която мнозина познават като “Воларе”.

Шампион по втори места е Тото Кутуньо – шест пъти.

Най-голям брой участия във фестивала имат Тото Кутуньо, Пепино ди Капри и Милва – 15 на брой. След това се нарежда Ал Бано – 14 пъти е пял на сцената със или без Ромина Пауър.

Невинаги участниците в Сан Ремо са пели с оркестър, както е сега. През 1955 г. например Клаудио Вила получава фарингит, затова неговата песен се пуска на плоча. През 1964 г. Боби Соло пее на живо със записана музика, но последната вечер получава силни болки в гърлото. Затова неговият музикален издател го убеждава да не пее на живо, а да имитира пеене на фона на записа на песента му.

През 80-те години на миналия век триумфира плейбекът. Едва през 1990 г. се връща оркестърът, който акомпанира певците.

Сред куриозите на фестивала се помни и трагичният случай с певеца Луиджи Тенко през 1967 г.

Той се

самоубива

в стаята си

в хотел

“Савой”

Това става, след като публиката на фестивала не оценява песента му “Чао, аморе, чао” в дует с Далида и не го класира за финалната вечер. В стаята му намират и прощалното му писмо, в което пише: “Обичах италианската публика и ѝ посветих ненужно 5 г. от живота си. Правя този жест не защото съм уморен от живота, даже напротив, а в знак на протест срещу публиката.”

Рекордът за най-висока гледаемост на фестивала е през 1987 г. - 68,7%.

Тазгодишният водещ на фестивала Карло Конти ще получи хонорар от половин милион евро. Рекордът за най-скъпо платени водещи е на Джорджо Панариело, Мишел Хунцикер и Пипо Баудо, които са получавали съответно по милион евро за воденето на фестивала.

Рекордът за най-висок хонорар като чуждестранен гост принадлежи на Дженифър Лопес, която през 2010 г. е възнаградена с 800 000 евро.

Реклама
Реклама
Реклама