Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5284860 www.bgdnes.bg

Пълна каша с показанията за убития Тодор

Много съм засегнат, защото показанията ми са непълни и преиначени. Това заяви пред "България Днес" Мариян Иванов-Маркъс, планинският спасител, който се опитва да реанимира Тодор Йорданов във Враца, след скандала с братята Иван и Десислав Дамянови. Коментара си той направи, след като прокуратурата пусна извадки от свидетелските показания и заключенията от аутопсиите.
Публикуваният протокол от разпита веднага след боя започва с многоточие. Следва изречението "Видях, че Десислав, който познавам, тъй като сме съученици, и брат му държат едно слабо момче".
Самият Маркъс още след трагедията, станала на 12 януари, бе категоричен, че не познава никой от замесените. Вчера той обясни, че непосредствено преди разпита е поискал да разбере имената на действащите лица, за да не обяснява "този от ляво и този от дясно какво са направили".
"Започва с думите, че ги познавам. Не! Десислав ми е познат по физиономия и предположих, че сме съученици. Оказва се, че сме учили с него в началните класове до трети клас", пояснява планинският спасител и обяснява, че стенографка е записвала показанията, но той не проверил всичко.
Ако те не бъдат променени, може съдът да откаже да се позовава на тях именно заради "познанството" с едното действащо лице. Самият Маркъс обяснява, че 12 души са свидетелствали, а частично са разсекретени на седмина.
"Не знам и защо са пуснати орязани показания, сигурно причината е някой адвокат", чуди се Иванов, който добавя, че е говорил пред разследващ полицай, съдия и прокурор общо 5-6 пъти.
"Навсякъде съм се подписвал, че съм съгласен протоколите да бъде сканирани и публикувани. Само при единия разпит бяха 6 страници, а те пускат половин...", коментира планинският спасител.


В откъсите се откриват и още противоречия. В показанията на Грета Георгиева, приятелката на Тодор, отново между две многоточия, откриваме изречението "самият бой продължи пет, не повече от десет минути, но линейката я чакахме може би повече от час". Директорът на центъра за спешна помощ във Враца д-р Галина Лещарска вече информира Министерството на здравеопазването за случая. В писмото й се посочва „повикванията на 112 за област Враца се приемат в Монтана. В спешния център във Враца сигналът за случилото се е получен в 13.00 часа, а в 13.05 медицинският екип вече е бил на мястото на инцидента". Това донякъде се потвърждава от реанимационния лист, започващ в 13.06 часа. Самият Мариян Иванов коментира и тези разминавания. За да е точен, той провери изходящите си обаждания от фаталния ден. Звънял е на тел. 112 в 12.55 и 12.57 часа. При второто обаждане отказал линейка, а настоял полицията да побърза, защото имало опасност от нова ескалация на скандала. Причината била, че според планинския спасител, който до момента има близо 2000 случая на реанимиране, никой в този момент не се е нуждаел от помощ. Кръв имало само по лицата и устата на Иван и Десислав Дамянови, като единият не можел да си отвори окото. Непосредствено след края на втория разговор с тел. 112. Тодор припаднал и Маркъс се заел да го обдишва. След 20-ина секунди пристигнала първата патрулка и по радиостанцията си единият полицай поискал линейка. Маркъс пресмята, че тя е дошла за 4 или 5 минути, тъй като дотогава направил 10 процедури за изкуствено дишане, всяка от по 40 секунди.
Интересно е, че на 14 януари в сутрешния блок на bТВ Грета обясни: "Тошко не е вадил бокс, те извадиха срещу него. Не стига дето го превъзхождаха по килограми". Тогава тя призова медиите да спрат да опетняват името му, като пишат неверни неща, и да не изопачават думите на очевидците на трагедията. Публикуваните показания на Г.Г., както е представена Грета Георгиева, са снети още на 12 януари. В тях се посочва: "Тошко слезе от колата сам. Аз останах вътре. Тия двамата се залетяха към него. Тогава Тошко си бръкна в джоба и извади бокс - едно желязо, което се слага на ръката". И още: "Те му налетяха и Тошко им налетя. На тях думите бяха "Ти ли бе, бокс ще ни вадиш?". Той докато се обърна да се отърве от единия, другият го напада зад гърба. Удряха го навсякъде, по главата, по тялото. Беше такъв бой, който, каквото докачеше, където и да е се нанасяха удари".

За бокса в показанията си говори и човек, който е щял да купува кола от Поничките и в момента на екшъна е бил с тях.
"Не видях кой пръв започна боя, защото и момчето, и тези двамата налетяха един срещу друг. Когато преминаха вече пред колата, видях, че се бият с ръце. Хванаха момчето и го водеха на тротоара пред нотариата. Слабото момче от колата държеше бокс в дясната ръка. Когато го водеха към тротоара, той хвърли бокса, който падна на шосето, и се наведе негово приятелче и взе бокса. Те вече бяха започнали да се бият и вече идваха към тротоара пред нотариата, когато това другото момче слезе от такси и взе бокса. Това момче не се включи в боя. Тия двамата го държаха слабото момче за ръцете разпънати настрани и му казаха: "Сега ще видиш какво ще стане, ще се обадим в полицията".
От показанията на Грета става ясно, че въпросното момче, се казва Валентин и е техен познат.
Друг познат на Поничките внася още яснота какво е станало с бокса. "Тогава момчето с аудито (Тодор - бел. ред.) пусна бокса, като боксът падна на земята, и тогава пълното момче, което слезе от таксито, го взе. Маркъс му каза да не го взима, но момчето каза "Този бокс го няма тук". И въпреки това си го взе...".
Относно външните наранявания на Иван, Десислав и Тодор показанията са противоречиви. Грета посочва: "Тогава Тошко имаше малко кръв по лицето, по бузата му беше. Когато погледнах единия от нападателите, от устата му течеше слюнка и кръв".
"Едното момче от продавачите, тези които щяха да продават колата на нас, имаше кръв по зъбите, а на другия продавач му беше отекло окото и му беше затворено", обяснява купувачът на автомобила от Поничките и добавя: "Това момче с бокса, слабото момче, имаше синина на едната скула".
"По лицата на двамата, които го държаха, имаше кръв (на единия по веждата, а на другия по устата). По лицето на държаното момче нямаше кръв", пък твърди минувач.
"Категорично по момчето нямаше наранявания или поне по лицето и предната част на тялото - тях съм ги видял отблизо, тъй като, докато му правех сърдечен масаж и обдишване, аз му бях вдигнал дрехите", посочва пред разследващите Маркъс.

Въпреки че в началото се твърдеше, че Тодор е свирнал с колата на пресичащите шосето Дамянови, които побеснели и му свалили огледалото, след което младежът изскочил да се разправя, друг свидетел посочва:
"Тогава шофьора слезе и сложи метален бокс на дясната си ръка. Двамата, които не познавам по имена, се спуснаха към шофьора. Видях още, че в колата имаше и младо момиче, което също слезе, но малко по-късно. Започнаха да се налагат взаимно. Шофьорът удари по няколко пъти двамата. Те двамата го удариха също няколко пъти. Видях, че и двамата удариха шофьора по лицето, по главата. После единия от двамата пешеходци с ритник строши лявото му огледало... Момчето от таксито слезе и се включи в боя и започна да защитава младото момче - шофьора. Изведнъж се пуснаха още хора, които бяха минувачи. Те ги разтърваха. Боят спря...".
По информация на "България Днес" Валентин, който твърди "тичайки захвърлих бокса някъде по шосето", първоначално е бил задържан за укриване на веществено доказателство, след което е пуснат.


Минувач:
Аре, бийте се, че да снимам

Веднага след трагедията с Тодор обществото бе потресено от информацията, че от свидетелите никой не се е притекъл на помощ, а са снимали. По-късно се оказа, че Мариан Иванов е направил всички опити да спаси Тодор.
Той си спомня подробности относно интереса на случайните минувачи:
"Всички седяха, за да зяпат. От 100 човека 15-20 бяха там, за да снимат. До мен най-нагло стоеше един пич и вика: Аре бе, тия няма ли да се бият, че ми пада батерията на телефона. Мислех да му го взема и да му го дам да го изяде, защото точно от такива, които разпалват нещата, се стига до такива инциденти".

Реклама

Братът на починалия тийнейджър:
Без тези олигофрени щеше да живее

Хора с аритмия живеят и до 70 години, ама без да се срещат с такива олигофрени!
Това коментира братът на Тодор Ивайло Йорданов, след като наблюдаващият прокурор Ивайло Христов разреши разсекретяване на медицинските изследвания на младежа, както и заключенията от трите аутопсии.


"Здравословен проблем, какъвто, както си решиха отначало, това и откриха! А че в експертизата пише за мозъчен оток, за белодробен оток, за храна в трахеята вследствие на нанесени удари, медиите не споменават много-много. А щеше ли да живее в момента с този "проблем", ако не са решили да се сбият с някой тия двамата?", възмути се Ивайло.
От резултатите от аутопсиите стана ясно, че нанесените травми по тялото на Тодор не са довели до фаталния край, тъй като "практически имат дискретен характер". Той е имал аритмия, а е починал от исхемична болест на сърцето.
"Тези остри ритъмни нарушения от своя страна са довели до остра сърдечна и дихателна недостатъчности и смъртен изход от ненасилствен болестен произход", посочиха петимата медици, правили аутопсиите.
Вчера стана ясно, че прокуратурата възнамерява да им възложи още въпроси. Целта е да се изясни дали боят над момчето може да провокира заболяването му и да стане причина за внезапната сърдечна и дихателна недостатъчност, както и дали и напрежението при конфликта с Поничките може да се е отразило на общото състояние на Тодор.

Владимир КЛИСУРОВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама