Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5285288 www.bgdnes.bg

Крадат фарове от скъпи коли за оранжерии с канабис

Посягат на “Порше Кайен”и “Фолксваген Туарег” както в Холандия преди 3 години

Крадци отмъкнаха фаровете на 4 джипа, паркирани пред столичната зала “Арена Армеец” в събота вечерта, научи “24 часа” от очевидци. Собствениците на колите посетили тенис турнир и паркирали от двете страни на булеварда. Окрадени са 2 джипа “Фолксваген Туарег” и два “Порше Кайен”.

Реклама

Когато излезли от залата, шофьорите забелязали, че фаровете липсват. Подали жалби в две полицейски управления, защото платната на булеварда пред “Арена Армеец” попадат в териториите на различни РПУ-та. От МВР не потвърдиха за посегателството над 4-те джипа. По-рано подобни жалби са получавани, но рядко. Според запознати фаровете на 2-та модела автомобили се използвали за оборудване на лаборатории за марихуана. Те осигуряват идеалната пропорция между светлина и топлина за развитието на растенията и са ниско енергоемки. Полицията следяла производителите на канабис по рязкото покачване на сметката за ток. С фаровете от скъпите джипове обаче те не предизвиквали съмнения.

Другата причина да се крадат е, за да се връщат на собствениците за по-малко пари. Най-малко 3000 евро струват двойка фарове за 2-та модела джипове. В България са регистрирани и кражби на фарове от “Ауди Q7”, които също се ползват за оранжерии. Фаровете на “Фолксваген Туарег” обаче били по-лесни за сваляне - със специфичен удар по капака над тях. Проблем било, че застрахователите трудно признават щетата. Обикновено те плащали обезщетение само ако има останал детайл от счупения фар. За да бъде призната кражбата, която според потърпевши била епидемия, собствениците слагали по 2 допълнителни болта и специална планка, за да не може фарът да бъде изкаран невредим.

Свалянето на фарове заради отглеждане на марихуана нашумя преди 3 г. в Холандия. Макар в Амстердам продажбата на канабис да е легална, отглеждането на индийски коноп с цел бизнес не е разрешено. В Холандия апашите посягаха не само на “Порше Кайен” и “Фолксваген Туарег”, но и на БМВ Х6.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама