Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5285316 www.bgdnes.bg

Металът от паметника при НДК на скрап, фигурите - в музея

Скулпторът с нова жалба въпреки решението на ВАС, дело би забавило демонтажа

Нова жалба срещу решението на Столичния общински съвет за демонтиране на паметника “1300 г. България” до НДК е подал авторът на монумента проф. Валентин Старчев, научи “24 часа”.

Реклама

Тя е до Софийския административен съд. В законоустановения 3-дневен срок Столичната община е внесла становище и се очаква решение на магистратите за насрочване на дело, обясниха от кметството.

Решението на СОС вече беше атакувано и по него има окончателно решение на Върховния административен съд. Той отхвърли жалбите и даде ход на изпълнението на решението за демонтаж на фигурите от паметника, а общината подготвя технически проект.

Новата жалба вероятно ще забави демонтажа. Проектът за него обаче вече е почти готов и се очаква скоро проф. Старчев да бъде поканен в комисията по архитектура към СОС, за да обсъдят как да се свалят пластиките. Експерти отхвърлят твърденията на проф. Старчев, че това може да стане само с взривяване на паметника.

Пластиките вероятно ще бъдат свалени чрез рязане на бетона и метала от конструкцията. Това ще отнеме около 20 дни. Общината иска да опази пластиките, а премахнатият метал отново ще бъде даден за скрап, както през 2012 г. при свалянето на част от конструкцията.

След демонтажа фигурите ще бъдат съхранявани в Музея за история на София. Общината ще поиска и мнението на автора за ново място, на което да бъдат експонирани.

Според решението на СОС до НДК трябва да бъде възстановен мемориалът на Първи и Шести софийски пехотен полк.

Реклама
Реклама
Реклама