Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5286755 www.bgdnes.bg

Петролен бос с нелегална цистерна в ареста и на съд

До 12 г. затвор и конфискация заплашват Иван Тобиев

В ареста за 72 часа е задържан пловдивският петролен бос Иван Тобиев. В края на миналия месец в негов склад ДАНС, прокуратурата и полицията откриха нелегална цистерна с гориво, която в продължение на две години е зареждала бензиностанции. Укритият акциз се изчислява на 1,3 млн. лева, уточниха от окръжната прокуратура. Заедно с Тобиев в ареста са и двама негови помагачи - Зорница Д. и Радослав И.

Петролният бос е обвинен и в пране на пари. От края на ноември м.г. до 25 януари т.г. той е извършил продажба на гориво на черно на обща стойност 1,8 млн. лева. Законът третира това като тежко умишлено престъпление, обясниха от прокуратурата. Предвиденото наказание за укриване на акциз в големи размери е затвор от 2 до 8 г. и конфискация на имуществото , а за пране на пари - лишаване от свобода до 12 г. и глоба до 200 000 лева.
Засега тримата са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор. Преди седмица Иван Тобиев заяви пред "24 часа", че непрекъснато му правели спънки.
Той е собственик на верига бензиностанции в Пловдив. Една от тях е построена на ключово място - на ъгъла на бул. "Източен" и "Княгиня Мария Луиза". Преди повече от 15 г. гръмна скандал покрай покупката на терена. Той беше взет от общината с компенсаторки. Години наред строежът на бензиностанцията беше спрян като незаконен, но след това тя заработи.
Тобиев се прочу и с инцидент на негова метан станция на "Пещерско шосе" в Пловдив. Там гръмна цистерна и парчета от нея се забиха в жилищен блок.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама