Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5288389 www.bgdnes.bg

Трупове на всеки километър

Иво АНГЕЛОВ

Навремето знаменитият Тодор Колев пееше: "Кога ще ги стигнем американците?"


Е, стигнахме ги по нещо, че ги и задминахме. Но не по жизнен стандарт, нито по свобода или ниво на демокрацията. А по убийства и самоизтребване.
Само за ден страната ни се окървави.

Реклама


Обир с жертва, побой с жертва и стрелба с жертва обрисува криминалния оттенък на един стандартен понеделник. Уестърнският делник измести всички други теми и ги остави на заден план, за да изпъкнат размишленията - връща ли се България в мутренските години?


Не са далеч времената, когато труповете у нас бяха на всеки километър и нямаше ден без криминална проява. Легендарните мутри изчезнаха, но престъпленията останаха. Също толкова кървави, със също толкова млади жертви.
В същото време от МВР не спират да се хвалят, че престъпността намалявала. Особено битовата.


Драги меверейци, ще ви издам една публична тайна - отчитате по-малко жалби за битова престъпност, защото просто хората спряха да подават сигнали. Нито ви вярват, нито смятат, че има смисъл да се занимават. Не вярват на МВР, нито на съд и прокуратура. Нямат страх от закона, защото България е страна на беззаконието. И това най-ясно се вижда по върховете й. У нас властва само един закон - законът на джунглата.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама