Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5289970 www.bgdnes.bg

"Левски" без шансове в Лозана

Шансовете на "Левски" да спечели заведеното дело срещу БФС в Арбитражния спортен съд в Лозана (КАС) са минимални, прогнозираха пред "България Днес" запознати с практиките в международното спортното право.
Както е известно, "сините" съдят както футболната централа, така и останалите клубове в "А" група заради отнетите точки след изваждането на "Литекс" от елита. От "Герена" нямат претенции към останалите клубове, но според правилата са длъжни да го направят, за да могат и другите отбори да се защитят при негативно за тях решение. В противен случай "Левски" губи дори и минималните си шансове за успех. В БФС са сигурни, че няма как да бъдат осъдени от КАС, тъй като при изваждането на "Литекс" и пренареждането на класирането са спазени всички наредби на футболната централа. Те са подписани от отборите от "А" група, което ги задължава да ги спазват. "Левски" е най-ощетен от пренареждането на класирането, тъй като по този начин вместо да дели първото място с "Лудогорец", вече изостава на 5 точки. Моралните аргументи на "сините" обаче трудно могат да минат в съда. Освен това БФС е една от малкото федерации, която не се е подписала, че признава юрисдикцията на КАС. Това означава, че дори при решение в полза на подуенци, то може да не бъде приложено от футболния съюз.
Делото в Лозана тепърва ще стартира и до обявяването на решение може да изминат месеци. Дотогава класирането в "А" група остава същото, каквото е след изваждането на "Литекс". То може да се пренареди дори и след края на първенството в зависимост от решението на КАС. Подобен прецедент имаше в Румъния.
Същевременно председателят на Надзорния съвет на "Левски" Бранимир Ботев си пожела ЦСКА скоро да е в "А" група. Според Ботев конгрес на БФС няма да реши проблемите на българския футбол.
"Конгресът не е панацея за българския футбол - заяви Ботев. - Има страшно много трески за дялане. Юридически изваждането на "Литекс" дословно изпълнява нормата, която БФС е приел. Разбира се, че е безумно отбори с класата на ЦСКА, "Локомотив" (Сф), "Литекс" да са извън "А" група. Няма по-сладко нещо да играеш с ЦСКА и да ги биеш с игра. Това са отборите двигатели на вътрешния шампионат, генератори на добри футболисти, високо напрежение и качество. Нормално е без тях общото качество да пада. Несправедливо е по административен ред да се дава спортно-техническо предимство. Това решение е резултат на много сериозен, системен анализ и го взехме на съвместно заседание на УС и НС в пълен състав. Направихме всичко, за да бъдат нещата феърплей. Поискахме предварително споразумение, за да идем на арбитраж, беше ни отказано. Аргументи още не съм чул за отказа. Няма нищо по-добро от това един независим и възможно най-авторитетен международен орган като КАС да се произнесе по казуса. След решение на КАС класирането в Румъния беше пренаредено веднага след края на сезона, така че вече има ясен прецедент."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама