Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5291617 www.bgdnes.bg

Правителството отпусна парична награда за екипа, извършил вътреутробна операция

Парична награда за особени заслуги и за проявена лична доблест при изпълнение на обществения си и граждански дълг одобри днес кабинетът за медицинския екип от болница "Надежда", който извърши уникална за България вътреутробна операция на неродено бебе, предаде "Дневник".

Водещите хирурзи в операцията - д-р Кристина Чачева и д-р Марина Михова, както и останалите лекари в операцията - д-р Детелина Стоичкова-Петрова (неонатолог) и д-р Камелия Василева (анестезиолог) - ще получат награди от по 2000 лв.

Реклама

По 1000 лева са определена и за акушерките Илияна Тюлтинова и Радослава Димитрова, както и за медицинската сестра Леонсия Докузова.

Извършването на такава интервенция е сериозно достижение на българската медицина и е акт на лична доблест, отговорност и висок професионализъм на младите лекари, отбелязват от правителствената пресслужба.

За случая разказа Би Ти Ви в края на януари. При редовен преглед на бременната Йорданка Михайлова от Симитли лекарите установяват, че бебето събира вода в белия дроб. Прогнозата е, че няма да оцелее. В болницата за женско здраве "Надежда" в София обаче предприемат процедура, каквато не е правена преди у нас и решават да извадят водата от белите дробове на плода. Операцията продължава 12 часа, приключва успешно и бебето е живо и здраво, вече на бял свят.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама