Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5291763 www.bgdnes.bg

Кмет изнудвач без обвинение

Кметът на село Белгун Благомир Станев, който бе зрелищно арестуван в края на януари за това, че заплашвал и изнудвал крупния земеделец д-р Кралю Кралев за 500 000 евро, е на свобода и без повдигнато обвинение. Въпреки редицата уличаващи доказателства, сред които са записи на телефонни разговори и есемеси, селският началник е бил освободен от ареста още на 30 януари, ден след задържането му. Това станало, след като Станев признал вината си.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме УТРЕ в хартиеното издание на "България Днес".

"По случаят тече разследване, но все още няма повдигнато обвинение", заяви говорителката на Окръжната прокуратура в Добрич Милена Любенова. Същият притеснителен факт сподели пред "България Днес" и рекетираният председател на кооперация "Асен Първи" д-р Кралев:
"Страхувам се за живота си. Станев си е в селото и дори си е на работа. Как да съм спокоен, като само преди месец същият този човек ме заплаши, че ако не му платя "такса спокойствие", нещо лошо ще се случи с моите внучета."
Тормозът над Кралев, чиято кооперация е една от най-успешните в района и обработва близо 13 000 дка земя, започва в края на м.г.. На 4 декември бизнесменът получава анонимен плик. Като подател била посочена несъществуваща фирма от Варна "Фантазия" ЕООД.
"Отворих писмото и направо изтръпнах. Пишеше, че ме наблюдават вече 20 години и досега не съм бил притесняван, но е крайно време и аз да си платя "данък спокойствие". Предупредиха ме да приготвя 500 000 евро, като парите да бъдат в стари купюри. В инструкциите пишеше още, след като приготвя сумата, да боядисам портала в червено, а нея да нося в джипа си, като ще ми се каже какво да правя. В противен случай ме заплашиха, че на Коледа едно от внучетата ми, аз имам четири, няма да получи подаръка си", допълва д-р Кралев. Без да губи време, той веднага отива при свои приятел, който пък го води при криминалистите в Добрич. В телефона му е сложено подслушващото устройство и започва издирване на изнудвача. Тормозът естествено не спира. На 26 декември бизнесменът получава есемес от непознат номер, който предупреждава доктора да внимава и да се наслаждава на своето здраве и това на членовете на семейството си. Малко след 1 януари последва нов предупредителен есемес: "Честита Нова година. Пожелавам ти да си харчиш парите с Фантазия". Д-р Кралю Кралев няма ни най-малка представа, че рекетьорът му всъщност е кметът Станев, който почти всеки ден си пие кафето в кооперацията заедно с него.
"Идва при мен най-вероятно след като е пратил поредната си заплаха, усмихва ми се и ми благодари, че помагам на селото. Ето това е да пуснеш вълка при себе си", заключва стресирано д-р Кралев. Така се стига и до акцията от 29 януари. В дома на Благомир Станев нахлуват спецченгета, който го закопчават. Иззети са 5 джиесема, като от един от тях са пращани и въпросните есемеси. По време на разпита на кмета изнудвач той обяснил, че е искал парите, тъй като имал неуредени финансови отношения с бизнесмена. Кралев опроверга това като долна лъжа и заяви, че на никого, дори и на банките, не дължи пари.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама