Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5292363 www.bgdnes.bg

Жертвата и престъпник ще могат да се споразумяват

Жертвата и извършителят на престъплението да могат да се споразумяват и това да води до освобождаване от наказателна отговорност. Това е едно от предложенията на Министерството на правосъдието (МП) за промяна в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК).

Споразумение (медиация) ще се прави само при леки престъпления - умишлени, за които се предвиждат до 3 г., и непредпазливи, които се наказват с до 5 г. затвор. Другите условия са щетите да са възстановени и извършителят да не е осъждан. Промяната ще важи и за непълнолетен, извършил кражба или повредил имущество. Сделка няма да се прави, ако е причинена тежка телесна повреда или смърт или виновният има и други престъпления.

Реклама

Проектът предвижда да се увеличат правата на пострадалите и на техните близки - да получават информация, подкрепа и защита. Въвежда се нов текст, който гласи, че при насилствена смърт за пострадал се приема съпругът, човекът, с когото жертвата е живяла във фактическо съжителство, братя, сестри, родители, деца.

Пострадалите ще бъдат разпитвани от разследващ от същия пол, няма да се допуска пряк контакт между него и подсъдимия. Децата свидетели ще бъдат разпитвани в специални помещения - т.нар. сини стаи. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама