Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5292546 www.bgdnes.bg

Цигарите с отвратителни картинки (обзор)

Слагат ги от 20 май Трябва да заемат 65% от кутиите

Цигарените кутии да бъдат със стряскащи картинки, показващи пораженията от тютюнопушенето, решиха депутатите, като гласуваха на първо четене промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Предупредителните илюстрации трябва да са върху кутиите от 20 май 2016 г. Опаковките, които са без такива, могат да се продават до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г.

65% от цигарените кутии трябва да са заети от стряскащите снимки и предупредителни надписи. Те трябва да са от двете страни и върху тези на стековете.

Реклама

Приетите предложения предвиждат още забрана на продажбата на цигари с добавени вкусово-ароматни качества и на цигари и тютюн за ръчно свиване с добавени аромати. Такива не може да се съдържат и в електронните цигари. В тези изделия не трябва да има и добавки като витамини, които създават впечатление, че изделието представлява намалена опасност или е полезно за здравето.

Те трябва да бъдат продавани с надписи за опасността за здравето и с листовка, в която да има инструкция за употреба и списък на съставките. Забраняват се и съставки като кофеин и таурин, както и други съединения, които са свързани с идеята за енергия и жизненост.

На всяка потребителска опаковка на бездимните тютюневи изделия като тютюн за дъвчене или смъркане също трябва да се поставя здравно предупреждение, което да покрива 30% от съответната повърхност.

С промените се задължават производителите и вносителите на нови тютюневи изделия да уведомяват шест месеца предварително Министерството на икономиката за всяко ново тютюнево изделие, което пускат на пазара. Те трябва и да представят негово подробно описание, указания за употреба, информация за съставките и емисиите, резултати от научни изследвания и т.н.

Течностите, съдържащи никотин, могат да се пускат на пазара само в специални контейнери с обем не повече от 10 мл. В електронни цигари или патрони за еднократна употреба обемът не трябва да превишава 2 мл, както и да не съдържат повече от 20 мг/мл никотин.

Реклама
Реклама
Реклама