Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5292550 www.bgdnes.bg

НАТО разполага хиляди военни в Източна Европа

Министрите от блока обсъждат как да спрат руската агресия

НАТО може да разположи хиляди военни в страните от Балтика и Източна Европа, включително и България, за да спре руската агресия, съобщи в. “Дейли телеграф”, цитирайки източник от пакта. Новият план на алианса за защитата на Балтийския регион, Централна и Южна Европа от дестабилизиращи “хибридни” атаки или пълномащабно нахлуване на руските войски се обсъжда на започналата в сряда в Брюксел двудневна среща на министрите на отбраната от алианса. Планът предвижда батальон от по 500-1000 военни да се изпрати във всяка една страна - Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България. Подразделенията ще включват войници от САЩ, Германия и Великобритания, които ще се разполагат на ротационен принцип. Към тях ще се включат и високо мобилни специални сили, въоръжени с ракети земя-въздух, самолети и хеликоптери.

“НАТО ще продължи да засилва своите военни възможности в Черноморския регион и цяла Източна Европа”, каза шефът на алианса Йенс Столтенберт в Брюксел. Той припомни, че в Източна Европа НАТО вече има 6 малки щаба и в близко бъдеще ще разположи още 2. Освен това Столтенберг обясни, че НАТО ще се бори с хибридните заплахи, като разшири присъствието си в Източна Европа и така ще изпрати сигнал до всеки потенциален агресор.

Реклама

Великобритания ще изпрати 5 бойни кораба и 530 морски пехотинци към съвместен флот на НАТО в Балтийско море за сдържане на “руската агресия”, пише в. “Индипендънт”. Според него с подсилването на силите на НАТО става ясно, че пактът е готов да отговори на всяка заплаха и да защити съюзниците си.

На срещата в Брюксел се очаква също да се обсъди включване на НАТО в опитите за овладяване на мигрантската криза и преследване на трафикантите на хора в Средиземно и Егейско море. 

Москва: Пактът да си стои в своите граници

В Kремъл не сме получавали никакви уведомления за плановете на НАТО за разполагане на допълнителни сили в близост до границите на Русия. Това каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков по повод информацията за изпращането на нови сили на НАТО в Източна Европа и страните от Прибалтика, съобщи РИА Новости. Той допълни, че Москва чака официално потвърждение на информацията, преди да я коментира.

“Раздуването на мита за “руската заплаха” е нужно, за да се оправдае съществуването на НАТО, каза руският външен министър Сергей Лавров.

По думите му чрез изкуствено разпалване на безпочвени страхове алиансът се опитва да овладява геополитическото пространство все по-близо до границите на Русия.

“НАТО отговаря за своята зона и както е записано във Вашингтонския договор, осигурява колективна отбрана срещу нападение. Ами тогава си стойте в своите граници, никой няма намерение да ви закача. Това обаче им се вижда малко, тъй като губи смисъл съществуването на военнополитическия блок”, отбелязва Лавров.

Реклама
Реклама
Реклама