Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5292578 www.bgdnes.bg

Мъж иска ученическа бригада от времето на соца да му се брои за трудов стаж

Жител на с. Сатовча е завел иск в съда в Гоце Делчев, за да му се признаят за трудов стаж ученическите бригади, на които е бил по времето на социализма.
Н. Н. твърди, че е работил АПК с. Сатовча, като участник в ученическа бригада в селското стопанство на 8 часов работен ден и заплащане от 5-6 лева дневно през 1986 и 1987 г. - по един месец през лятаото и по 14 дни през септември.Иска общо трите месеца да му се признаят за стаж при пенсиониране.
Това време обаче не е било вписано в трудова книжка, защото в годините преди 1989 г. ученическите бригади не са се провеждали след сключване на трудов договор с всеки ученик.
Според законодателството трудов стаж е времето прекарано на работа по налично трудово правоотношение. В случая полагането на труд в ученическа бригада не отговаря на условията посочени в Кодекса на труда за възникване на трудово правоотношение. Между Н. Н. и АПК с. Сатовча не е било налице трудово правоотношение, поради което и положения труд не може да бъде зачетен за трудов стаж, мотивира се съдът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама