Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5293088 www.bgdnes.bg

Манолова: „Топлофикация“ да се откаже от юрисконсултските възнаграждения

„Топлофикация“ трябва да се откаже от юрисконсултските възнаграждения. Това каза омбудсманът Мая Манолова в предаването „Денят започва” по БНТ по повод това, че топлофикационните дружества вече се задължават при задължения, по-ниски от 300 лева, юридическите разноски, за които се претендира, да не надвишават размера на просрочената сума.

„Безспорно изявлението на председателя на Общинския съвет на Столична община Елен Герджиков е една малка стъпка в правилната посока. Но една много малка, толкова малка, че бих я нарекла имитация или направо замазване на очите , ако не знаех, че буквално до преди дни ръководството на „Топлофикация” не даваше и дума да се каже за пипане на юрисконсултските възнаграждения, които събират.

Реклама

Добре е, че Елен Герджиков е разбрал и вчера призна, че събирането на тези такси е нечестно и несправедливо по отношение на клиентите на „Топлофикация”. Но тъй като няма половин справедливост или частична справедливост истинското решение е пълният отказ на „Топлофикация” от тези юрисконсулски възнаграждения”, обоснова се Манолова.

Тя обясни, че става въпрос за една такса, която се присъжда в съда във вид на съдебни разноски единствено и само в случаите, в които страната по делото реално е извършила тези разноски. „Топлофикация” не плаща на своите юрисконсулти тези юрисконсулстки възнаграждения, защото тяхната заплата е включена в цената на топлоенергията. Така че получаването на тази сума от клиентите е неоснователно обогатяване на гърба на бедните потребители”, посочи Манолова.

Тя отбеляза, че по този начин абонатите плащат два пъти, а е крайно време „Топлофикация” да си отговори дали е дружество, което дава топлина в София или е юрисконсултстка кантора.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама