Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5297617 www.bgdnes.bg

Млад бизнесмен създава фирма след четири бригади в САЩ

Създадена през 2008г , работейки успешно през годините,Слава-7 ( www.slava7.bg ) се утвърди като една от водещите HR и Work & Travel компании в България, предлагаща богат асортимент от програми и позиции в Белгия, Великобритания, Германия, Гърция, Дания, Кипър, Малта, Франция, САЩ и Швеция.

Слава-7 има договорни отношения с водещи университети в България, с чиито кариерни центрове работи успешно, осигурявайки програми, летни работни позиции и стажове за настоящи студенти, както и работа,и стажове в България,и чужбина за вече завършили.Нашата мисия е да осигурим работа в чужбина на младите хора, а философията ни е да бъдем перфектни в отношенията си с работодатели и клиенти.

Реклама

- Г-н Дуев, разкажете малко повече за историята на Слава-7. Каква е Вашата мисия и философия на работа?

- Историята на Слава-7 започна през 2008 година. Тъкмо се бях дипломирал, имах зад гърба си четири бригади в САЩ, където работих в автомивка, като сервитьор, мениджър на ресторант и тираджия в Чикаго /последните 2 лета/. Мисията ни е да предлагаме максимално добри услуги на работодатели и търсещи работа. На работодатели- защото персонала е най-важното звено във всяка бизнес структура. Можеш да имаш перфектните фабрики и машини, но ти трябва персонал, който да работи на тях. И на търсещите работа, защото на работника трябва да осигурим добра работа, където да бъде спокоен и щастлив. Философията ни на работа е да търсим перфектционизма и постоянно да се развиваме.

- Кои държави поддържат най-благоприятна политика за работа на младите хора?

Разбира се всички наши работни позиции. Но определено Англия, Германия и Кипър . Англия, заради постоянно развиващата се икономика там, която стои встрани от проблемите на Европейския съюз. Британската икономика има нарастваща нужда от специалисти и работници. Германия – поради най-мощната в ЕС икономика, която постоянно има нужда от кадри с потенциал. Кипър, поради летния си сезон от 6-8 месеца, многото хотели и ресторанти и големия поток от туристи на острова - предимно англичани и все повече руснаци. И възможността за работа на красивия остров през летния сезон от студенти- по време на лятната им ваканция, и от нестуденти- които изкарват незабравимо лято и доходи, а през зимата са по домовете си в България.

- Кои са най-търсените и най-предлагани професии?

- Най-търсените професии от страна на кандидатите са в областта на строителството. То замря в световен мащаб и много хора, заети в този отрасъл, останаха без работа. Но регулярно имаме търсене на инжинери, и други строителни позиции.

Реклама

Най-предлаганите професии са в областта на туризма, където квалифицирани готвачи, например, стартират с много добро възнаграждение. Не оставям на заден план, разбира се, и останалите позиции - сервитьори, бармани/ки, рецепционисти и т.н.

Предлагани са също така позиции в сферата на транспорта и логистиката - шофьори, в производството, здравеопазването, в IT сектора.

- Какъв е профилът на Вашите клиенти: възрастов диапазон, образование, мотивация...?

- Възрастовият диапазон е в рамките 18-45 години. По отношение на нивото на образованост, впечатление прави, че повечето кандидати са с висше образование. Невъзможността за намиране на доходна работа в България и липсата на перспективно развитие мотивира хората, които кандидатстват.

-Каква квалификация трябва да притежават Вашите кандидати, за да бъдат конкурентно способни на пазара на труда, в който работите?

-На първо и най-важно място стоят познанията по чужд език. Английският език е универсален и владеенето му вече не е плюс, а необходимост. Очаква се, че всеки трябва да владее английски език. Друго важно нещо е предишният опит на кандидата, който опит, ако е в сферата, в която кандидатства, е в голям плюс за евентуално бъдещо одобрение.

-Отрази ли се кризата и тежкото икономическо положение на Вашата работа в някакъв аспект?

Емигрантската в ЕС и световната икономическа криза- няма как да не се отразят и върху нас. Работодателите са много по-внимателни в броя на персонала, който назначават. Много често големите хотели, например, взимат 20 камериерки в началото на сезона и след това при нужда назначават допълнително хора. Собствениците на различни видове бизнес не са сигурни в развитието на сезона и/или продажбите си и са много по-предпазливи. Да не говорим, че много малки и големи фирми затвориха врати.

Що се отнася до кандидатите, техният брой се увеличи значително. Но това не е плюс, тъй като работодателите са по-малко. В нашата сфера нещата са като скачени съдове и е добре, когато има баланс в търсенето и предлагането. Но това амбицира екипа на Слава-7 да търси нови партньори и да разширява портфолиото си от предлагани позиции.

- И един чисто финансов въпрос: средно колко успяват да спечелят Вашите кандидати и има ли случаи, в които им се дава възможност да удължат своя престой в чужбина?

- Спряхме да предлагаме САЩ като дестинация за студентски бригади именно поради финансови причини. Защото, когато в края на сезона студентът „тегли“ чертата установява, че е прекарал 4 месеца в САЩ и има спестени около $ 1000-1500. Това е така поради големите разходи по заминаване - такси, самолетни билети и др., които възлизат средно на около 4 000 лв.

За сравнение, студент, отиващ на бригада в Кипър (остров в Средиземно море, бивша английска колония, където всеки говори английски и гръцки език) с престой от 4 до 6 месеца, има разходи по заминаване от EUR350 - такса и самолетен билет. И чисти приходи на месец в порядъка на EUR 600-700 (без бакшишите). Храната и квартирата са безплатни, т.е. за месеците там спестява около EUR 2500-3500. Имайки предвид и разликата в курсовете на валутите, това е 3 пъти повече. С други думи, студент в САЩ трябва да работи 3 лета, за да спести парите, които негов колега е заработил за едно лято в Кипър. Ситуацията по-горе е примерна, разбира се. Говорим условно за студенти, работещи на една и съща позиция в Кипър и съответно в САЩ.

Що се отнася до удължаването на престоя, в САЩ е много трудно. Необходимо е да се изважда нов тип виза. Процедурата е бавна и скъпа, студентите се записват фиктивно в местни колежи или университети. И голяма част от тях често се оказват с нелегален статут.

Докато в ЕС се работи и пребивава безпроблемно.

- И за финал- какви са бъдещите планове и проекти на Слава7?

- Слава7 е флагмана и най-старото звено на С7 www.s7corporation.com
Започнахме да правим подбор на персонал и в Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Румъния.

Реклама
Реклама
Реклама