Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5298659 www.bgdnes.bg

Учени създадоха 50 000 пъти по-бърз интернет

Британски учени откриха начин да изпращат информация 50000 пъти по-бързо, пише "Мейлонлайн", цитиран от Фокус.

Учените използват кабели от оптични нишки, които пренасят данни със скорост 1.125 терабита в секунда. С такава скорост бихме могли да свалим колекция от филми с висока резолюция за по-малко от секунда. Това е скорост, 50000 по-висока от най-бързите широколентови скорости от 24 мегабита, които се постигат в момента, изтъкват изследователите. Ръководителят на проучването, д-р Робърт Матър посочва, че всички серии на Game of Thrones с висока резолюция могат да се свалят за една секунда.

Реклама

Екипът си служи с кабели от оптични нишки, който пренасят информация чрез генерирани от лазер светлинни импулси. Пробивът се състои в прилагането на техника, използвана за компресиране на Wi-Fi сигнали, които се изпращат с радиовълни. Учените са успели да кодират оптични сигнали с техника, която в момента се използва при изпращане на безжични сигнали.

“Дигиталната комуникационна инфраструктура с висок капацитет е фундаментът на интернет и е изключително важна за всички аспекти на дигалната икономика и всекидневния ни живот,” заявява проф. Полина Бейвъл. Предстои системата, която досега е изпробвана само в лабораторни условия, да бъде тествана на дълги разстояния. Изследването е публикувано в журнала Scientific Reports.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама