Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5298788 www.bgdnes.bg

За риба с Цанко: Чакат речни змиорки в Камчия

- Морските събратя на изчезващия вид се ловят най-много в Балчик

Бяха години, когато едно варненско радио организираше мартенски конкурс за улов на най-много змиорки в река Камчия. Както радиото изчезна, така и европейската речна змиорка вече е само спомен.

“Преди 30-40 г. ходехме специално за змиорки в Балчик. Хвърляхме само нощно време от вътрешната страна на вълнолома, тъй като там е пълно с камъни, а тази риба обича да се крие в тях. Правехме такъми за дъно с по три куки от 3-и до 1-и номер и закачахме грозд от земни червеи. Змиорката отива най-вече на тях, не пипа торни или морски червеи. Кълве и на сафрид или парче от него. Най-активна е привечер и когато се стъмни. Казват, че змиорките вървят на двойки, като морските ластовици. Хванеш ли едната, веднага хвърляш на същото място и другарката ѝ веднага идва и налапва стръвта”, казва риболовният ветеран Агоп Агопов.

Реклама

Петър, синът на Агопов, е един от последните, който преди 2 г. улови змиорка на парче от риба на пристанището във Варна. Той бе хвърлил на дъно за лефер, когато му удари змиорка към 2 кг.

Малцина са рибарите, които и сега причакват змиорките. Двама-трима от Балчик не се отказват от този занаят и продължават да дебнат през есента тези риби край местния вълнолом.

“Хващал съм

змиорка на блесна

от естакадата в Шабла, но бе много отдавна. Хвърлях за лефер, когато ми удари нещо много силно. Едвам я вдигнах горе на моста, бе хлъзгава и трябваше да ѝ смачкам главата, за да я сложа в торбата”, спомня си легендарният рибар Тодор Тодоров. Хващането на змиорка винаги е съпроводено с викове на изненада и отчаяние, защото тази риба трудно може да се хване с ръка заради слузта по тялото ѝ. Повечето въдичари ѝ смачкват главата с камък, преди да я отнесат в торбата.

Змиорката е типичен нощен хищник. Лови се от ранна пролет, когато водата се нагрее до 10 градуса, до есенното захлаждане. Кълве предимно вечер до полунощ, особено пролет и лято. Голяма част от змиорките се търсят на дъното, близо до укрития, там където има паднали дървета и храсталаци във водата. Лови се на плувка понякага, на тежко и на малки блесни. Примамката най-често е земен червей, рибка или парче от нея, отива и на малко жабче. Важното е стръвта да лежи на дъното.

Змиорката кълве най-активно на разсъмване или след залез-слънце. Тогава тя излиза на плиткото, където гони малките рибки. Кълве бавно и внимателно, затова не бива да се чака дълго. Но не трябва и да се бави засичането ѝ, понеже змиорката гълта куката надълбоко. Закачена на куката, тя се извива много и често оплита влакното. Резултат дават и малките блесни, а също и малка рибка, снабдена с тежест и тройки и водена като блесна. Змиорката трябва се търси в храсталаците и около падналите дървета във водата.

Преди години в Англия са ловили змиорките с конска глава. Хвърляли са конска глава във водата и рибите се загнездвали в нея. После главата се вади и от нея се изтръскват змиорките. Преди 5 г. водолази откриха два трупа на паднали с кола хора на Втора буна във Варна. При изваждането на телата от главите им изскочила змиорка, която ужасила гмуркачите. В Джулюнишкия вир пък местните

Реклама

ловят сомове

на гума от трактор

Хвърлят във водата гумата, в която рибите обичат да си правят леговище, после я вадят и сомовете тупват на тревата.

Според научната литература европейската змиорка е хищна риба от семейство Речни змиорки на разред Змиоркоподобни. Тялото е тънко и удължено. Женските достигат до 4 кг, а мъжките - до 0,5 кг. Тази риба живее в сладки водоеми, които са свързани с Атлантическия океан, Средиземно море и Черно море. В България допреди 80 години е била широко разпространена в много реки. Срещала се е в басейните на реките, които се вливат в Бяло море, през които е стигала до Баташкото блато в Родопите и до град Септември, както и в притоците Харманлийска, Въча, Сазлийка и Стряма. По река Тунджа и нейните притоци се е придвижвала до бившето Стралджанско блато. Среща се също в някои черноморски езера и в река Дунав. В България през последните години се срещат единични екземпляри и за периода от 1964 до 1971 година са уловени само 9 броя на даляна при нос Калиакра, в река Луда Камчия при село Градец, Сливенски окръг, на устието на река Камчия и в устието на река Ропотамо.

Когато достигне възраст 4-6 години, змиорката навлиза в морски води и се отправя към Саргасово море, изминавайки близо 6400 км, където се размножава и след това умира. Ларвите имат форма на върбов лист. За период от около 3 години ларвите се придвижват от Атлантическия океан и видоизменени като малки змиорки, навлизат в сладките води, където отрастват.

Миналата година бе направен опит за нелегален внос у нас на 2 милиона малки стъклени змиорки. Те са били пренасяни от двама китайски граждани, пътуващи от Мадрид за София. Те са били в 8 контейнера от стиропор в чекирания багаж. Пътниците твърдели, че пренасят храна, но митничарите намерили в тях риби бебета. Районната инспекция по околна среда, до която митничарите са се допитали, е уточнила, че задържаните змиорки са от критично застрашения вид - европейската змиорка (Anguila Anguila), защитена от Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора. Търговията с този животински вид без разрешително е забранена. Малките змиорки се продават в Европа на цена средно по 500 евро на килограм, докато в азиатските страните цената им стига до 1300 евро на килограм. Китайците твърдяха, че от тях правят деликатесна супа.

Змиорките бяха транспортирани спешно към спасителния център в Аквариума във Варна. Проверка на “24 часа” установи тогава, че само 1500 бройки са оцелели в един от басейните. В момента няма живо нито едно бебе змиорка от вскичките 2 милиона екземпляра.

Децата европейци, добрали се най-накрая до реките, напуснати от родителите им три години по-рано, забравят всичките си морски привички и стават пресноводни риби. Затова и

на вкус пържената

змиорка прилича

повече на речна риба,

отколкото на морска.

Защо змиорките плуват толкова надалече, за да хвърлят хайвера си, се пита още Аристотел. Само смътни догадки и недоказани още хипотези засега обясняват донякъде тази странна привичка на змиорките.

У някои змиорки по някаква причина така и не настъпва полова зрелост. Тези екземпляри остават в реките. Те живеят по-дълго, по 12 и повече години. Хранят се извънредно активно и достигат до 2,5 метра на дължина, като понякога тежат над 12 кг. Има данни, че една змиорка е

доживяла в аквариум

до 57 години

Тайната на змиорките все още не е разгадана докрай. И важните въпроси в изучаването на тази странна риба стават все повече.

Въпреки белите научни петна за мистичните змиорки се смята, че морската змиорка е отделен вид. Тя достига до 3 метра дължина и 110 килограма. Говори се за 14 вида морски змиорки. Екземпляри по 30 килограма се срещат масово в Австралия.

В началото на демокрацията елитни ресторанти във Варна държаха аквариуми с живи змиорки. Клиентът имаше право да посочи коя от тях да му убият и сготвят на място. Сега дори замразени змиорки са изчезнали от заведенията и рибните пазари. Само от време на време има внос на замразени змиорки от Нова Зеландия. Змиорките, особено пушени, бяха много популярен деликатес в Северна Германия и Скандинавия. Имаше изобилие от тях в магазините, но и там изчезнаха, след като бяха забранени за улов.

Реклама
Реклама
Реклама