Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5299141 www.bgdnes.bg

Българите скътали още три милиарда лева в банките миналата година

За изминалата година спестяванията на влог са се увеличили с повече от 3 милиарда лева. По данни на Българската народна банка парите, които домакинствата държат в трезорите, са над 42 милиарда лева, съобщи Би Ти Ви.

Най-сериозен е ръстът на по-големите влогове. Депозитите над 1 милион лева са нараснали с над 14 процента за година. Тези между 30 и 40 хиляди също отбелязват двуцифрен ръст, докато депозитите от 2500 до 5000 лв. например са се увеличили едва с процент и половина.

Реклама

Според психолозите българите продължават да трупат „бели пари за черни дни" въпреки ниските лихви, защото са движени от страха.

„Тревожността заради несигурността, че в бъдеще няма да има достатъчно, е свързана с пестенето, а когато имаш едни готови пари и можеш да ги видиш в банката, можеш да си представиш какво можеш да направиш с тях. поражда момента на наслада”, коментира психологът Ирина Лазарова.

И докато хората продължават да държат парите си в банките, търговците се оплакват от по-ниски обороти и по-малки печалби.

Икономистите отчитат, че ако парите от банките започнат да се харчат, това би довело до ръст в потреблението,

„Може да доведе до повече работни места, до по-високи доходи - това са логични ефекти от по-високото потребление”, отбелязва икономистът Явор Алексиев.

По-високото потребление може да донесе и повече приходи в хазната под формата на ДДС.

Реклама
Реклама
Реклама