Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5299159 www.bgdnes.bg

Кръстиха детска градина на Веселин Маринов преди 17 години, вече 4 носят името му

Певецът сменил партизанката Вела Пеева

“По-добре детската градина да се нарича “Веселин Маринов”, отколкото “Вела Пеева” - човекът помага с каквото може”, казват в родопското село Баните.

Други пък обявяват, че е срамота детско заведение да носи име на жив човек. Част от общинските съветници дори умуват да внесат предложение за ново преименуване на детската градина.

Реклама

Надписът ЦДГ “Веселин Маринов” е от 1999 г. Преди това забавачката носела името на партизанката Вела Пеева.

“Веселин Маринов отначало приел с притеснение да е патрон на градината приживе. Лидия Кискинова,

тогавашната

директорка,

била фен на певеца

и завързали контакти с него. Бившият кмет на община Баните Бойко Ешпеков дал разрешение”, обясняват от администрацията.

Сега вече 4 детски градини носят името на певеца, защото забавачките в Давидково, Гълъбово и Оряховец станаха филиали на тази в Баните. Те се управляват от един директор, документацията се съхранява в централната ЦДГ, а в другите селища има само педагози и помощен персонал.

“Кмет съм от два месеца. Детската градина е с това име от 13 г., така че никакви партийни пристрастия няма. Тогава дори партия ГЕРБ не е съществувала”, казва избраният от ГЕРБ кмет на Баните Милен Белчев по повод подмятанията, че се почита приятелят на зам.-шефа на партията му Цветан Цветанов.

“Именуването стана съвсем случайно, не е имало как да предвидим какви тънки политически сюжети ще възникнат след това”, обяснява Бойко Ешпеков, кмет на община Баните в периода от 1995 до 1999 г.

Реклама

Певецът е бил много актуален и Ешпеков

решил да го покани

да пее на празника

на общината

- Гергьовден. Като селище с минерална вода от време оно празникът е на 6 май.

“Целият площад бе пълен. Хората го приеха много радушно. Радваха се. При мен дойде директорката на детската градина Лидия Кискинова и изложи идеята си да сменим патрона ѝ.

Тогава вървеше и кампания по преименуване на институции, свързани със социализма. Срещнахме се аз, директорката и секретарят на общината в Пловдив и изложихме намеренията си. След обстоен разговор Веселин Маринов прие. Пуснахме смяната като точка в общинския съвет и тя бе приета единодушно”, разказва бившият кмет.

След смъртта на тогавашната директорка Кискинова преди 2 г. певецът поддържа отношения с нейните брат и сестра.

“Веселин Маринов е идвал десетки пъти в Баните, бил съпричастен с проблемите ни. През годините е

дарявал хладилник,

телевизор, компютър,

играчки

и лакомства за децата”, обясни сегашната директорка Лина Златанова. Тя работи от 36 г. в градината и е присъствала на посещенията на певеца.

Правил благотворителни концерти, всяка година изпращал ако не подаръци за децата, поне плакати и поздравителни картички. Признавал е пред тях, че най-много се притеснява, когато изпраща картички за Нова година и други празници по пощата, да пише, че е за ЦДГ “Веселин Маринов”, и в същото време от кого е. Децата - вече ученици, които са били в градината, казват, че никой не ги е карал да учат песни на Веселин Маринов.

“Този певец го

харесват бабите,

затова детската градина се казва така”, обяснява малчуган, който играе в двора на училището в съседство с детската градина.

“Ти какво искаш - Фики Стораро ли да се казва?”, отговаря му с шега по-голям ученик.

В детското заведение за певеца напомня не само надписът отпред. В помещението за игра има голям календар с лика му и лично послание, написано на ръка: “На всички дами и деца от ЦДГ “В. Маринов” с обич!”

В градината показват и последната картичка, изпратена за празниците от певеца. На нея той е написал: “Преди години очаквах с нетърпение подаръците за Коледа. Днес желанията ми са останали само няколко - такива, които не се купуват и не се опаковат. Скъпи приятели, мили деца, пожелавам и на вас прекрасна и успешна Нова година!”

От месец

в 4-те детски

градини “Веселин

Маринов” таксите

отпаднаха напълно

с решение на общинския съвет. Местните политици казват, че са единствената община у нас, в която забавачките са безплатни за родителите. Досега таксата на дете е била 2 лв. на ден.

Нововъведението стана повод за куп похвали в социалните мрежи. Към момента в градините с името на певеца се обучават 67 деца. Доста деца не са посещавали заведенията, тъй като родителите им не можели да си позволят таксите.

“Целта ни е да насърчим младите - да им е по-лесно да раждат и отглеждат деца тук. Така се откриват и повече работни места за педагози и помощен персонал”, обясни кметът Белчев. След пълното заличаване на таксите общината ще дава целево на детските заведения около 20 000 лв. вместо родителите.

Реклама
Реклама
Реклама