Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5300286 www.bgdnes.bg

Сумиста съди за лъжесвидетелстване възлови свидетели, иска 50 000 лв от Боян Джамалов

Във Варна подсъдимите не щат разпит на бившия антимафиот Цоновски, защото по време на процеса в Шумен той седял сред журналистите

В края на миналата седмица във Варненския апелативен съд се е провело поредно заседание по делото срещу групата на „килърите”, ръководена от Петър Стоянов – Сумиста, съобщиха вчера от пресцентъра на ВАС. На него един от призованите служебно от съда свидетели беше и бившият антимафиот и шеф на отдел „Контратерор” в ГДБОП Валентин Цоновски.

Реклама

Защитниците обаче скочили срещу неговото призоваване с мотив, че пред първата съдебна инстанция в Шуменския окръжен съд, Цоновски е присъствал в залата, където журналистите са наблюдавали online процеса и е слушал разпита на редица свидетели пред съда. „Това е привилегия, която не му се полага”. Според тях, Цоновски е разпитвал множество свидетели в т.нар. „оперативни беседи”.

Припомняме, че наистина през всичките 150 дни, в които течеше процесът в Шумен Цоновски неотменно беше на пейката на последния ред в залата, определена за медиите. Толкова дълга „командировка” по делото никой друг нямаше, дори медиите.„Това обстоятелство вече е законово основание разпит пред съда да не се провежда”, настояха адвокатите.

ВАС обаче допуска разпит на Цоновски в качеството му на свидетел.

На същото заседание Петър Стоянов е представил искова молба, заведена от него пред Софийски градски съд срещу прокурор Ася Петрова. С основанието, че той е ищец, а прокурор Петрова е ответник по гражданско дело, той е поискал отвода й. Обвинението счита, че няма законови основания за отвод на прокурор Петрова. „Към момента пред СГС все още не е заведен граждански спор по искова молба на П.Стоянов, тъй като не е внесена държавна такса”.

Става ясно обаче, че подсъдимият Петър Стоянов-Сумиста вече има искова молба против свидетеля Боян Джамалов, когото съди за 50 000 лева за лъжесвидетелство и набеждаване. Стоянов е завел и други граждански искове срещу свидетели, които са давали показания срещу него в хода на досъдебното производство за убийството на бизнесмена Борислав Георгиев, както и това на Юри Галев. Припомняме, че за убийството на Георгиев подсъдимият беше оправдан, а преписката срещу Стоянов за убийството на Юри Галев е била прекратена.

Стоянов свидетелства, че друг затворник (Г.Петков „Дачи”), с когото се видели в затвора Плевен му казал, че Цоновски му въздействал, за да лъжесвидетелства по делото на „Килърите”. Според подсъдимия, Цоновски оказвал натиск върху Петър Атмаджов, правил опит да въздейства върху Васил Костов чрез съпругата му, а оказвал натиск и върху Росен Желязков, по времето, когато бил директор на Затвора Варна.
Стоянов твърди, че Цоновски го притискал да лъжесвидетелства и да обвини в поръчителство за убийство тогавашния президент Георги Първанов. Стоянов отказал да го направи.

Както Стоянов, така и подсъдимите Васил Костов, Георги Вълев и Райчо Стойнев свидетелствали, че Цоновски имал голямо влияние в затворите и оказвал натиск за лъжесвидетелстване върху лица, изтърпяващи наказания там, включително и върху тях самите. Подсъдимите настояват съдът да знае тези факти, преди да разпита Цоновски.
Екскомисар Валентин Цоновски, който към 2009 г. беше н-к отдел „Контратероризъм” при ГД БОП, до настоящия момент не е бил разпитван като свидетел по делото. Пред съда във Варна той разказва, че след убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев на 4 юли 2009 г. е станал част от екипа разследващи и магистрати, събрани да работят по делото на „Килърите”.

Реклама

Взето било решение делото да се разпредели на Окръжна прокуратура Шумен. Едни от първите показания по този казус били на Боян Джамалов, който преди време е бил част от приближените на Петър Стоянов. Джамалов свидетелствал за среща в Пловдив през пролетта на 2009 година, на която Петър Атмаджов предал плик с пари на Стоянов. Парите били за уреждане на взаимоотношения между лицата, обвързани с фалита на Тракия банк. В последствие и други лица (Л.Цеков, Г.Петков, Ц.Ненов и др.) свидетелствали за наличие на група около Петър Стоянов, която се занимавала с палежи, с побои и с поръчкови убийства.

„Спрямо свидетелите не е упражняван натиск”, декларира Цоновски. Свидетели, разпитвани в хода на процесуално-следствените действия обаче били сериозно притеснени да не ги последва съдбата на Трифонов и Филев, чиито тела бяха открити месеци по-късно. Припомняме, че Георги Трифонов и Владимир Филев са сочени за физическите извършители на убийствата на адвоката Петър Лупов и на бизнесмена Румен Рачев.

През есента на 2011 година, много след като е дал показания по казуса на „килърите”, Б. Джамалов потърсил органите на МВР, за да съобщи, че срещу него бил направен опит за покушение.

Със знанието на тогавашния главен прокурор Борис Велчев и на МВР министъра по това време Цв.Цветанов, Цоновски участвал при задържането на П.Стоянов през 2010 година, извършено в болница „Токуда”. Цоновски отрече да е оказвал натиск върху Петър Стоянов, за да лъжесвидетелства срещу президента Георги Първанов. Той уточни, че още първите сведения и оперативна информация, получени за убийствата на шуменеца Румен Рачев и на търновския адвокат Петър Лупов ги насочили към групата на Петър Стоянов.
Следващото съдебно заседание е на 10 и 11 март 2016 година, съобщиха от Пресслужбата на ВАС. Тогава ще бъде разпитана Аринка Лупова, съпруга на убития търновски адвокат. За тогава ще бъдат призовани на разпит като свидетели Петър Атмаджов (изтърпял вече присъдата си по това дело) и Георги Петков – Дачи, който търпи присъда на Варненския окръжен съд за опит за убийство в затвора Плевен.

Реклама
Реклама
Реклама