Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5300715 www.bgdnes.bg

Путин към Обама: Да няма двойни стандарти в Сирия

Двамата говорят по телефона, подкрепят примирието

Президентът на САЩ Барак Обама е позвънил по телефона на руския си колега Владимир Путин, за да обсъдят перспективите за регулиране на конфликта в Сирия, съобщи пресслужбата на Кремъл. Белият дом не е коментирал характера на дискусията.

В разговора Путин акцентирал върху важността на създаването на единен антитерористичен фронт при отказ от двойните стандарти. Още преди месец руският президент предложил създаването на обща коалиция, но оттогава не бил постигнат никакъв напредък, посочват от Кремъл.

Реклама

Този път и двамата държавни глави дали положителна оценка на резултатите от заседанието на Международната група за подкрепа на Сирия, която договори в Мюнхен временно спиране на огъня, за да може да бъде доставена хуманитарна помощ на бедстващото цивилно население. Обама и Путин обсъдили практически детайли около спирането на ударите, хуманитарните аспекти, както и съдействието за започване на реален политически процес.

Основна тема в разговора била необходимостта от създаване на активни работни контакти между министерствата на отбраната на Русия и САЩ, което да позволи да се води успешна борба срещу “Ислямска държава” и другите терористични организации.

Ден по-рано в Мюнхен за същото настояха по време на срещата си външните министри Джон Кери и Сергей Лавров. На самата конференция по сигурността в баварската столица Кери посочи, че трябва да има съгласуваност “кой, кога и кого удря”.

В разговора си Путин и Обама обсъдили и положението в Украйна. Руският президент изразил надежда, че властите в Киев най-после ще започнат да изпълняват задълженията си и най-вече - ще започнат директен диалог с Донбас, ще осъществят амнистия и конституционна реформа.

В неделя британският външен министър Филип Хамънд заяви, че “единственият човек на тази планета, който може да сложи край на гражданската война в Сирия е Владимир Путин”. Според Хамънд за това било достатъчно едно телефонно обаждане. В крайна сметка дали Асад щял да остане на поста си или не, зависело от готовността на Русия да използва влиянието си, за да бъде отстранен.

Реклама
Реклама
Реклама