Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5366527 www.bgdnes.bg

1300 глигана убити край Ловеч

Невиждана слука е сполетяла авджии през изминалия ловен сезон. Дружинките от Ловешкия регион са успели да свалят рекордните 1300 диви прасета през тази зима.
Само четири дружинки, двете от Угърчин, и тези от селата Орляне и Радювене, са успели да ударят 475 глигана. Рекордьори са ловците от Орляне, които гръмнали 160 прасета.
"Стреляме само по приплоди и пазим майките. Затова имаме такава слука, за каквато в предишните години можехме само да мечтаем", разказа пред "България Днес" Никола Еков, председател на една от угърчинските дружинки. Еков обясни, че захранват много сериозно прасетата и на сезон зареждат около 10 тона царевица.


В дружинката на Еков се хвалят с няколко рекорда от тази година. В последния ден преди закриването на лова за час и половина успели да свалят 26 прасета. Самият той за целия сезон успял да убие 8 свине. Постижението му било доста скромно - най-добрият гоняч от дружинката свалил цели 18.
Ловната територия, на която са паднали 475-те прасета, е сравнително малка и обхваща около 13 000 хектара. Граничи с резервата "Бялка" и от други ловни стопанства твърдят, че слуката на колегите им се дължи на факта, че в "Бялка" има огромна популяция на прасета. Те започнали да се израждат заради кръвосмешения и горските пускали мутантите извън територията на резервата.
Никола Еков категоричен, че невижданата слука се дължи на доброто захранване и наказанията за отстрел на майки, а не заради пускани от "Бялка" глигани.
В съседната на Ловеч Плевенска област също са имали отлични успехи тази година. В ловен форум "България Днес" попадна на снимка, качена от ловец, представящ се за член на дружинката в Дебово. На нея се виждат телата на убитите за един ден 52 прасета и на един благороден елен.

Плевенчанинът Анелин Славейков е качил кадър с огромен глиган, проснат на предния капак на джип. На снимката животното изглежда голямо, почти колкото колата.
Пред вестника Славейков обясни, че трофеят е ударен от негов приятел, на когото бил на гости. Той не пожела да съобщи мястото, на което е убит грамадният екземпляр. Уточни само, че е тежал около 200 килограма.
"Вместо слука можеше да има погребение на човек, защото прасето им е налетяло. Приятелят ми проявил достатъчно хладнокръвие и е успял да го гръмне с карабината си", добави Славейков.

Владимир КЛИСУРОВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама