Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5409621 www.bgdnes.bg

34 кг тежи 17-годишна

Деяна Павлова

Едва 34 килограма тежи 17-годишната Преслава от Варна заради анорексия, причинена от силен стрес. Младото момиче изпада в тежко състояние заедно с майка си Людмила Димитрова и братчето си Симеон, който е в осми клас. Те нямат ток от 2 години и едва намират средства за прехрана. С баща си са в лоши отношения, след като той спира издръжката им, което също силно ги обезсърчава.
Людмила е с висше образование, но остава без работа. Сега чисти офиси, за да издържа двете си деца. Наскоро са я освободили от едната й работа като хигиенист. Тя се надява да намери още офиси за чистене, с което да гледа двете си деца.
"Момичето е на 17 г. , казва се Преслава, много красиво и много умно дете. Натъжих се много, когато разбрах, че тя тежи едва 34 кг, изключително слаба за ръста си около 165 см, само кожа и кости. През дрехите й това не си личеше на пръв поглед, но на по-късен етап го сподели в разговора. Тя учи дистанционно и се явява само на изпити не само заради финансовата невъзможност да посещава училище, а и поради физическата си слабост. Преслава се изморява много бързо и не може да върви на по-дълги разстояния", разказва за детето Ина Чакърова, която е един от хората, които помагат на семейството да стъпи на краката си.


Заедно с други хора тя събрала пари, с които купили храна и неща от първа необходимост. Заредили им двете газови бутилки, за да имат осветление и да могат да готвят. Дали и на момчето пари за карта за градския транспорт, тъй като заради липса на такава то не ходело на училище. Семейството обаче стои без ток, тъй като сметката им е доста солидна, а те не са я плащали.
След като Людмила останала без работа, тя решила да чисти офиси, за да издържа двете си деца. Така се срещнала с адвокат Петър Николов, покрай Центъра за обществена подкрепа към община Варна, откъдето го помолили да поеме делото за издръжка срещу бащата на двете деца.
"Много им е трудно и те са отчаяни. Децата го изживяват тежко, защото с баща си са в лоши отношения. Той е заможен човек, който, с две думи, си отмъщава с неплащането на издръжка. Той е завел дело за попечителство, което загубил. Децата съответно избрали да останат при майка си. Дотогава той им давал по 300 лв. издръжка на дете, но след това за отмъщение спрял издръжката. Според психоложката, която работи със семейството, именно този стрес е довел до развиване на анорексия при момичето", разказа пред вестника адвокатът.

Помогнете им

Самото семейство не проси за пари. Единственото, което са приемали досега, е било храна. Людмила не би отказала и работа, ако има кой да я предложи. Всеки, който иска да помогне, може да се свърже с адвокат Петър Николов на Фейсбук страницата му - адвокат Петър Николов или чрез редакцията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама