Реклама
https://www.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5452306 www.bgdnes.bg

Розовото езеро Ретба (Галерия)

На 30 км разстояние от Дакар, столицата на Сенегал, се намира неповторимо природно явление - Розовото езеро. То е известно още под името Ретба, което дължи произхода си на представителите на местната етническа група волоф. Размерите на езерото достигат 3 кв. км, като максималната му дълбочина не превишава 3 метра.  

Преди Ретба е представлявало лагуна, която се е съединявала с океана. Но атлантическият прибой е засипал тесния проток, който свързва лагуната с океана. Получило се е неособено дълбоко солено езеро. През 70-те години на 20 век в Сенегал настъпва сух период, вследствие на който водоемът силно се обезводнява. Именно тогава езерото Ретба получава характерния си оттенък.

Реклама

Причината за уникалния цвят на водата се дължи на обитаващите го цианобактерии - древни микроорганизми, които са се появили на Земята преди 3.5 милиарда години. Удивителното е, че извън тези микроорганизми, в езерото не живее нито една друга твар. Концентрацията на сол в езерото Ретба е почти 1.5 пъти по-голяма, отколкото в Мъртво море - 380 грама на литър.

Тук, подобно на Мъртво море, е изключително трудно да се потъне. Можете спокойно да се носите по повърхността на водата, четейки книга или вестник. Или пък, работейки с таблет! Цветът на водата на сенегалското езеро може да променя оттенъка си от светлорозово до кафяво. Наситеността на цвета зависи от отрязъка от деня, от облачността и най-вече от вятъра. При силен вятър цианобактериите се активизират и започват да изработват повече ферменти, които украсяват водата в розово.

Двукилометровата брегова линия на Ретба е гъсно населена от плоскодънни лодки. Но с тях не се лови риба, тъй като, както казахме, в това езеро жива твар няма. С тези лодки не се превозва нищо, а също така и не се плава до друго населено място.

Реклама

Лодките в розовото езеро служат само за добив на сол. Любопитно да знаете е, че едно време местното население е добивало сол, както е стояло във водата. Това се е случвало преди 20 години. Днес, поради големите добиви на сол, езерото е станало по-дълбоко. Всяко утро местни жители навлизат във водата. Те отиват в средата на езерото, където разбиват солените залежи на дъното на водоема с помощта на специални багри. След това с лопати солта се товари в лодките. Високата концентрация на солта във водата е способна само за няколко десетки минути да разрани кожата. Като резултат се отварят рани, които трудно зарастват. За да се предпазят от това негативно влияние, местните хора натриват добре кожите си с масло от карите.

Изчисленията сочат, че поради темпото, с което се добива сол от езерото Ретба, скоро то няма да може да бъде добър източник на доходи. Солните залежи намаляват драстично. Това означава, че в най-скоро време ще бъдат взети мерки за спасяването на този природен обект. В противен случай той ще изчезне завинаги. Около езерото функционират 7-8 хотела. Най-популярното развлечение за туристите е плаването с лодка. Розовото езеро е известно и с факта, че дълги години край неговите брегове приключваше световноизвестното рали Париж-Дакар.

Реклама
Реклама
Реклама