Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5452649 www.bgdnes.bg

Съдия и прокурор в общ затвор

Заедно под един покрив в затвора се събраха двама осъдени за корупция магистрати - бившият съдия Славчо Петков от Велико Търново и експрокурорът Румен Пенев от Шумен. Те са прибрани в затвора в Ловеч, но по различно време, след като Върховният касационен съд (ВКС) потвърди ефективните им наказания.
Петков преди дни бе закаран в Ловешкия затвор, където трябва да изтърпи 4 години заради подкуп от подсъдим. Там преди около девет месеца бе отведен и бившият прокурор Пенев. Той е първият магистрат с ефективна присъда у нас, тикнат зад решетките за 3 години заради търговия с влияние.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме в хартиеното издание на "България Днес"

Реклама

Двамата бивши магистрати ще изтърпяват присъдите си при общ режим, отсече ВКС. Румен Пенев от лятото на 2015 г. е в затворническо общежитие от открит тип в Ловеч. Вероятно там ще бъде пратен и екссъдията Славчо Петков. Това ще стане след около две седмици, които всички осъдени прекарват в т.нар. карантинна зона. През това време те минават през необходимата адаптация и медицински прегледи, за да се установи дали не носят зарази отвън в затвора.


Привилегията да изтърпяват присъдите си в общежитие получават пандизчии, които са с ефективна присъда за първи път и наказанието им е до 5 години. Там те имат право да се занимават с подходяща работа, което намалява престоят им зад решетките, защото два отработени дни се смятат за три излежани. Освен това те получават още един бонус - минимално заплащане за положения труд.
Облекченият режим поставя осъдените при смекчен надзор. Те имат възможност да се трудят на обекти извън района на общежитието без охрана. В общежитието пандизчиите могат да работят в двата цеха - мебелен и механичен. Другата опция за намаляване на времето зад решетките е да работят в земеделското стопанство или кравефермата.
Според запознати на бившия прокурор била определена работа във фермата. Пътят му до там мина през белязаните пари. Той поискал 25 хил. лв. от покойния вече адвокат Найден Николов през октомври 2011 г. Неговият клиент Денчо Денев се жалвал в прокуратурата заради спор с адвоката за хонорар, който му бил дължим. Срещу Николов било образувано производство за документна измама. Във връзка с разследването защитникът се свързал с Румен Пенев. Прокурорът му поискал 25 000 лева. Обещал срещу тези пари да упражни влияние върху прокурор Янко Желязков, за да не повдигне обвинение и да прекрати разследването срещу защитника. Адвокат Николов казал, че парите са много. Пенев "редуцирал" сумата до 21 000 лева. Николов се оплакал в полицията. Ченгетата белязали парите и закопчали прокурора в момента, в който получавал пачката.
Шумът на банкнотите изигра лоша шега и на съдия Славчо Петков. Той бе арестуван през 2010 г., след като подсъдимият Емил Шопов се оплакал, че Петков го изнудва за 25 000 лева. Срещу парите той обещал да "оправи нещата" по дело срещу Шопов и петимата му авери за кражба на 10 т нафта, по което съдията трябвало да се произнесе.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама