Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5453709 www.bgdnes.bg

Легендарната говорителка Анахид Тачева: Партийно величие пробва да ме изнасили

Мирчо Спасов налетял на вилата си на говорителката, спасило я това, че била с панталони

"Големец е човекът, който ми посегна преди години. Отидох в кабинета му да говоря нещо с него, но той беше много нахален. Заемаше висок пост, но не е бил директор в телевизията. Все пак не искам да казвам името му", това сподели красавицата Анахид Тачева, една от емблематичните говорителки на БНТ в миналото, сега щастлива баба, която по половин година живее в чужбина, а през другото време у нас.

Реклама

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме в хартиеното издание на "България Днес"


"Винаги съм обичала да нося панталони, защото са много удобни. Това ме спаси тогава. Случката с мен беше опит за изнасилване, не се получиха нещата, защото панталонът ме спаси", допълва още 75-годишната телевизионерка и бивша жена на Коста Цонев.


Според приближени до красивата ни говорителка мъжът, който си позволявал да посяга на чужди жени, бил Мирчо Спасов, тогава заместник-вътрешен министър в кабинета на Тодор Живков.
Историите на покойния бай Мирчо били безкрайни, разказват другарите му. Самият той приживе обичал да разказва как се пробвал на говорителката Анахид Цонева чрез шантаж.
"Нарочно изкарах наказание и заповед за отзоваване от Австрия на съпруга на Анахид - Васил Тачев. Тогава тя реши да го спасява и да изтича да ми се моли. Поканих я да обсъдим проблема във вилата ми на Мечката. Тя се съгласи", разказвал Спасов на приближените си. Двама от живите генерали си спомнят, че Спасов се опитал да си легне с говорителката, но тя не му се дала и тогава той грубо й налетял. Анахид продължила да се дърпа, започнала да вика и да плаче и екзекуторът от трудовите лагери се притеснил някой да не чуе какво става. Говорителката била с панталон, което допълнително затруднило Спасов и в крайна сметка той се отказал от опитите си да я насили. След това, като компенсация за изживения ужас обещал, ако си мълчи, да отмени наказанието на съпруга й.
По-късно след случката Анахид произнася бележитата си реплика: "Аз съм най-изнасилваната жена в България".
"Така е! Това беше опит за изнасилване. Но за мен вървяха слухове, че съм изнасилена на два пъти. Първият път бил, като след дежурство са ме причакали в гората и така се е получил неприятният инцидент. Тогава бях бременна с дъщеря си Теодора и за първи път изчезнах от екрана. Затова тръгнаха слуховете. Имаше даже хора, които дори твърдяха, че са идвали да ме утешават в "Пирогов" и ми носели бонбони", спомня си Анахид.


Тогава се намесила директорката на телевизията по това време - Леда Милева, която нарежда на говорителя Ламбрев да извести в кадър, че Анахид Цонева отсъства, защото чака второто си дете.
"Когато след това забременях с другата си дъщеря Ани, пак плъзна подобен слух, но този път ме бяха изнасилвали в Турция. Влязла съм била в магазин да си купя кожено палто и продавачът ме примамил да пробвам в някаква стаичка. По това време живеех тогава във Виена с втория си съпруг", смее се с днешна дата бившата говорителка.


75-годишната красавица не отрича, че от УБО и партията са ги използвали, но само в едно - да канят на танци известни чуждестранни гости.
"Имахме възможност да се срещаме с много от чуждите политици, посещавали България. Фидел Кастро беше най-харизматичният от тях. Говореше добре английски, разпитваше ме за телевизията, за семейството ми. Помня, че докато брат му Раул беше с костюм, той си беше на приема с неговата характерна униформа. Танцувала съм също и с турския премиер Демирел, с гръцкия Караманлис. Ние се запознавахме с гостите, после ни казваха кого да поканим на танц. Хората от УБО го правеха. На тези приеми ни канеха хората на ген. Кашев - мен и други хубавици", обяснява още Анахид.


Лично с бившия първи Тодор Живков я свързват само хубави спомени.
"Ходила съм в Партийния дом да го каня за първия бал на телевизията. Павел Писарев ме изпрати. И Живков дойде. И с него съм танцувала. Помня на една сбирка на представители на СИВ го поканих на танц, а Живков ме попита: "Защо мен, а не някой от чужденците?". "Ами така ми казаха, да поканя точно вас", казах му чистосърдечно. На него му стана смешно и съм чувала, че разказвал тази история като шега. Молила съм го веднъж за услуга да уреди да ни дадат едно строително петно, на което е построена кооперацията, в която и сега живея. Тодор Живков тогава ми помогна и аз съм много благодарна за това", споделя днес Анахид Тачева.

Реклама


Кючекиня му бърка в гащите

Създателят на "лагерите на смъртта" Мирчо Спасов кръшкал постоянно на жена си, спомнят си днес негови другари генерали.

Съпругата му Кина Ангелова си затваряла очите пред това. Предпочитала бракът им да върви без проблеми. Сподвижниците на зловещия Мирчо Спасов си спомнят, че той дори понякога преспивал и с половинките на свои колеги. Любовни авантюри имал не само у нас, но и в чужбина. Веднъж отишъл в Кайро, за да подготви посещение на Тодор Живков там. Харесал си някаква кючекиня и започнал флирт с нея. Танцьорката му седяла в скута и му пускала ръце в панталоните, а той хич не се дърпал. Някакъв местен фотограф снимал и изпратил кадъра в българската амбасада. Оттам предвидливо унищожили компромата. Да бъде скъсана снимката заповядал лично посланикът на Марин Грашнов - баща на покойния шеф на "Мтел" - Владимир Грашнов.
Иначе Мирчо Спасов е баща на двама синове - Лъчезар и Румен. Вторият нашумя като бос на скандалната групировка "Орион" и почина преди няколко години от рак в Южна Африка.

Лили АНГЕЛОВА

Реклама
Реклама
Реклама