Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5455279 www.bgdnes.bg

Шефът на паяците e милионер

Босът на столичния Център за градска мобилност (ЦГМ) Симеон Арнаудов се оказа собственик на имущество и бизнес за милиони левове. Управляваното от Арнаудов дружество лично ръководи градския транспорт в София, чиито билет преди дни скандално е увеличен с 60 стотинки. Освен автобусите и метрото общинската фирма отговаря и за събирането на таксите за паркиране в синята, зелената зона и паяците.
Апетитните дейности генерират всяка година десетки милиони левове приходи в ЦГМ, но дружеството винаги е на загуба. Както и останалите управители на общински фирми, заплатата на Арнаудов не е особено висока.

ВНИМАНИЕ, ЧИТАТЕЛИ! Целия текст, снимки, още факти и интересни детайли ще публикуваме в хартиеното издание на "България Днес"

Реклама

Това, оказва се, не му пречи да натрупа огромно състояние. Информация за смущаващото богатство на общинския шеф е изнесена от негов подчинен в предаването „Господари на ефира“. От разказ на служителя стана ясно, че Арнаудов притежава огромна къща, оценявана за над 1 млн. Лева, в елитния столичен квартал Драгалевци. Отделно от това на негово име в Имотния регистър се води шикозен апартамент в София, няколко паркоместа, гаражи и част от сграда в курорта Слънчев бряг.

Арнаудов се вози и на два лъскави джипа за стотици хиляди левове. Неговите подчинени разказват, че се движи с огромна охрана подобно на силов бос. Кой точно поема разходите за нея, остава необяснимо за данъкоплатците.
В свое писмо вчера общинският шеф категорично опроверга информацията, че притежава показаната огромна къща. Арнаудов опроверга и подчинените си, че се вози в два лъскави джипа и ползва огромна охрана.
Любопитни детайли, свързани с огромни суми пари, има и около съпругата на Арнаудов Ина, показва проверка на "България Днес". Младата дама е съсобственик на таксиметровата компания "Грийн такси" известна с луксозните зелени таксита, бръмчащи из София. Дружеството притежава десетки хибридни или електрически автомобили "Тойота Приус". Заради високите си екологични характеристики всеки един от тях струва по над 50 хил. лв. Инвестиция, която Ина Арнаудова трудно може да си позволи. Преди "Грийн такси" тя е имала дребно дружество за търговия, като никога не е отчитала сериозни печалби, обясняват запознати. Репортер на вестника потърси Ина Арнаудова на посочения в сайта на компанията телефон за контакти. До приключването на броя опитите за контакт останаха безуспешни.
Самата таксиметрова компания също е постоянно на загуба и няма как парите от нея да оправдаят покупката на имотите от семейството на общинския шеф.
Фирма "Грийн такси" е основана през 2011 г. Създаването й съвпада с уволнението на Симеон Арнаудов като шеф на ДАИ. Автомобилната инспекция през годините е известна с множеството корупционни скандали за продажба на шофьорски книжки и рекет над тировете и автобусите. Схемата с фалшивите книжки действа десетилетия, а следите всеки път водят до най-високо място, обясняват служители. Няколко от шефовете на ДАИ дори са арестувани. За последно преди седмици зад решетките се озова и последният Цветелин Цветанов, в чиито дом бяха намерени стотици хиляди левове, събрани от рушвети. Любопитно е, че съдружник на Ина е съпругата на тогавашния заместник на Симеон Арнаудов в ДАИ Анастас Тодоров. За шеф на "Грийн такси" е поставен бивш началник на столичната ДАИ. След като са разкарани от автомобилната инспекция, двамата светкавично правят кариера в Столична община. Тодоров поема скандалната фирма „Общински имоти“, а Арнаудов - Центъра за градска мобилност. Подобно израстване няма как да стане без мощна политическа подкрепа, обясняват общинари. За това намекнаха и подчинените на транспортния шеф. Пред „Господари на ефира“ един от служителите разкри, че в ЦГМ от две години се води на работа жената на районен кмет, която получава заплата, но не е стъпвала там.


Малко след като поема градския транспорт в София, Арнаудов започва провеждането на серия странни поръчки за над 15 млн. лева. След процедурни хватки и врътки повечето от участниците са предварително отстранени с формални поводи, показа разследване на "Капитал". Така победители стават основно две дружества, собственост на един и същ човек - Николай Димитров, а след това - на кипърски офшорни компании. Любопитно при Димитров е, че преди това той е печелил огромни поръчки и от ДАИ, докато шеф там е бил Симеон Арнаудов.

Свали го афера с навеси

В края на миналата седмица милионерът Симеон Арнаудов бе принуден да подаде оставка след поредния скандал в Центъра за градска мобилност. До назначаването на нов шеф той все още ръководи дружеството. Повод за рокадата стана скандал с поръчка за 60 навеса на спирки, спечелена от съпруга на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева. От документите става ясно, че фирмата победител е предложила в пъти по-висока цена от останалите кандидати. Аферата на стойност 236 хил. лв. без ДДС далеч не е най-големият скандал, в който ЦГМ се замесва. Едва назначен начело на фирмата, Арнаудов се замеси в далеч по-мащабен скандал. Той избухна покрай опита на Столична община да прекрати договора си с фирма „Карат С“ за обслужване на част от автобусните линии. В замяна фирмата трябваше да получи обезщетение от 13 млн., от които близо 3.2 млн. лв. лихви. Общината беше готова да ги даде, но след възражения на общинари се оказа, че лихвите са грешно пресметнати и са само 630 хил. лв. Тогава заради гафа бе уволнен заместникът на Арнаудов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама