Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5457666 www.bgdnes.bg

Помлян на зебра незрящ след оправдаването на джигита: Чувствам се омерзен о омърсен

Потресен съм. Отвратен съм. Втрещен съм. Възмутен съм. Чувствам се омерзен и омърсен.Това е реакцията на помлян на пешеходна пътека незрящ човек, след като чува присъдата "невинен" за джигита, който го блъска.Д-р Иван Янев е активен общественик. Председател е на федерацията "Спорт за хора със зрителни увреждания", писател, пробва се за общински съветник и за кмет на район "Искър" в София.
Заради недъга си Янев се придвижва с бял бастун. Въпреки слабата пригоденост на столичните тротоари и улици за хората с увреждания слепият човек се справя добре. Допреди две години и половина, когато по чудо оцелява.
На 1 октомври 2013 г. д-р Янев тръгва за работа от дома си в "Дружба". На бул. "Копенхаген" пресича на пешеходната пътека към спирката на трамвая. Подпирайки се на белия си бастун, минава средата на платното, когато върху му връхлита "Опел Зафира".
Незрящият човек е закаран в болница, където лекарите успяват да спасят живота му.
"Буквално бях помлян и натрошен като солета", спомня си Янев.
Въпреки че оцелява, опасността да остане парализиран е реална. Ръка обаче му подават много хора и с дарителски акции събира пари за операции. Поставени са му железа на гръбначния стълб, които му позволяват да ходи почти изправен. До днес незрящият човек е благодарен на брутално пребития преди дни проф. Стефан Станчев. Именно именитият ортопед го оперира и го спасява от парализа.
Янев се шегува, че с нещастието си допринесъл малко за безопасността на дружбенци. След инцидента пешеходната пътека е вдигната и пребоядисана.
Докато Иван Янев се опитва да се върне към живота, започва разследване по случая. По-късно тръгва и дело в Софийския районен съд. Което тази седмица завършва с изумителен за потърпевшия финал.
Оказва се, че шофьорът, блъснал незрящия човек, е с условна присъда за друго деяние и е в изпитателен срок. Случайно или не, делото са проточва доста след серия отлагания по уважителни причини. Два месеца след инцидента се оказва, че на водача е открит тумор в главата. Защитната теза се уповава именно на този факт - че шофьорът е имал забавени реакции и е нямал периферно зрение заради раковото образувание. Вещо лице много сериозно говори в тази насока и заявява, че това е възможно. Съдийката назначава тройна експертиза. Двама лекари излизат със становище, че водачът е разбирал и съзнавал изцяло действията си, докато първият експерт продължава да твърди, че действията на шофьора били забавени от тумора.
"Оказа се също, че подсъдимият през цялото това време - повече от две години и половина, си е шофирал, тоест не му е била отнета книжката. Тук идва повече от логичният въпрос: Защо, след като има забавени реакции, столицата не е осеяна с трупове, след като той продължава да шофира?", пита д-р Иван Янев.
Пострадалият е изумен от крайния резултат по делото. На базата на експертизата прокуратурата оттегля обвинението и съдийката постановява оправдаване за шофьора.
Днес Иван Янев ще обжалва. Надява се на втора инстанция да се стигне до осъдителна присъда. А дотогава възмутеният пострадал коментира изключително остро процеса.
"Този крещящ пример за антисправедливост окончателно затвърди и направи увереността ми непоклатима, че децата ми час по-скоро трябва да се разкарат оттук. Като родител ще им съдействам с каквото и както мога, но не искам да живеят в Мизерландия", заявява д-р Иван Янев след съдебното решение.

Условна за убийство

Малко преди инцидента с д-р Иван Янев друг незрящ е блъснат от кола. Недялка Георгиева е председател на организацията на Съюза на слепите в България в Кърджали. Тя бе блъсната от шофьор на заден ход. Жената пресичала правилно, а водачът правел маневра на кръстовище. Георгиева известно време бе в кома, след което почина.
За случая имаше процес, който завърши с условна присъда за смъртта на жената.

Екип на "България Днес"

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама