Реклама
https://www.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5459617 www.bgdnes.bg

Плаващите пазари на Югоизточна Азия (Галерия)

Плаващите пазари, на които се продават стоки от лодки, са запазена марка на страните от Югоизточна Азия. Те са истинска атракция в Тайланд, Индонезия и Виетнам.

Този вид пазари произхождат от времето, когато водният транспорт играе важна роля в ежедневния живот на местните жители. Всички тези страни са разположени или на острови, или в широки речни долини. Тропическият климат и буйните джунгли също допринасят за това в началото на развитието на този регион хората да строят домовете си в непосредствена близост до реки. Така използването на лодки се превръща не само в основен начин на пътуване, но и в основен начин на живот.

Реклама

Това е вариантът в миналото обитателите на тези райони да си спестят прокарването на път през гъстата джунгла. Въпреки че в региона вече е разработена мрежа от пътища, свързващи всички големи и малки градове, лодките все още се използват за транспорт и търговия, особено от земеделските стопани, чиито земи са разположени край реката. Фермерите носят стоките си на плаващите пазари и ги продават на местните дилъри директно от лодките, което премахва необходимостта от поддържането на магазини на доковете.

По този начин те биха могли бързо да продават своите продукти и да се върнат обратно в дома си. Местните търговци купуват продуктите и да ги продават на магазини в съседните градове и на търговци на едро. Плаващите пазари са също така и голяма туристическа атракция. Най-известният от тях и истински туристически рай е пазарът в Дамноен Садуак, на около 100 км югозападно от Банкок.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама