Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5460974 www.bgdnes.bg

Слух за проверки за данък “уикенд” изкара стотици шофьори пред КАТ (обзор)

Над 3 часа се чака за подаване на документи. НАП регистрирала засилено прехвърляне на фирмени автомобили на физически лица

Слух сред шофьорите, че катаджии ще проверяват дали някой не е тръгнал със служебната си кола на почивка, изкара стотици столичани пред КАТ. Уплашени от мълвата, хората бързаха да прехвърлят автомобилите си от фирмата на собственото си име заради данък “уикенд”.

Реклама

Той е в сила от 1 януари и фирмите са длъжни да декларират каква част от активите като автомобили, лаптопи, телефони се използват за служебни и за лични цели. Ако с тях се върши работа, която не е свързана с дейността на компанията, се дължи ДДС.

От НАП неофициално заявиха, че са

регистрирали

засилено

прехвърляне

на фирмени

автомобили на

частни лица

От приходната агенция уточняват, че така въпросните компании няма да се спасят от ревизии, тъй като те ще се правят за 5 години назад.

Всъщност катаджиите няма да правят такива проверки по празниците, тъй като това не е в техните правомощия, а в тези на НАП. Истинската причина за наплива е желанието на хората да пътуват с новите си автомобили по празниците, обясниха пътни полицаи. Все пак коментираха, че е възможно данък “уикенд” да е изкарал шофьорите пред пунктовете. “Хората не са длъжни да знаят коя служба какво проверява”, обясни полицейски шеф.

В четвъртък сутринта пред столичния КАТ се чакаше минимум по 3 часа за подаване на документи, видя на място екип на “24 часа”. 

“Дойдох в 7 сутринта и чак в 10 успях да подам документи”, обясни шофьор от опашката, представил се като Петър. Самият пункт отваря в 8 часа, но човекът решил да вземе преднина с ранното идване. Оказало се обаче, че и други са се сетили и съвсем не бил пръв пред гишетата.

След 3-часово чакане Петър успял да подаде документи и се наредил с автомобила си, за да си вземе нова табела. Заради висенето от над час и половина обаче решил да измисли нов номер.

Реклама

“Писна ми да чакам и затова питах няколко момчета да ми помогнат да избутаме колата през бордюрчето, защото в другата лента има по-малко коли”, каза Петър. 

Все пак му се наложи да чака още - просто хванал обедната почивка от 12 до 12,30 на служителите в пункта. Двама от шофьорите, които явно също чакаха отрано сутринта, подремваха в колите си. 

 

“В сряда беше

още по-зле

Опашката започваше чак от моста. Днес поне е на няколко метра преди входа на пункта”, каза друг шофьор, загубил близо 5 часа в чакане. “Не само тук е така. Жена ми е в НАП. Казва, че дори не могат да излязат в обедна почивка, защото всички си подават декларациите в последния момент. Толкова били натоварени, че пращали колежка да вземе ядене на всички и хапвали, докато работели с клиентите”, каза мъжът.

И докато повечето чакащи бяха изнервени, имаше и такива, които се радваха на ситуацията. Ухилен до уши, 40-годишен циганин сновеше между колите, за да предлага на шофьорите различни видове ножове. “Евтино ги давам, бате, за стотинки. Колкото да взема на децата едно мляко”, предложи той продуктите си на екип на “24 часа”.

Регистрираме по 600-700 коли на ден, обясниха от столичната Пътна полиция. Оттам добавиха, че хората масово искат да впишат колите си точно преди празниците, за да пътуват с тях. Заради това пунктът регистрирал по

над 800 коли

дневно през

Страстната

седмица

Преди две седмици - на 17 април, Пътна полиция обнови софтуера си, което създаде проблеми с регистрацията на коли. Заради ъпдейта в сряда след 16 ч никъде в страната човек не можеше да регистрира колата си.

От Пътна полиция обаче уточниха, че обновяването не би трябвало да е създало проблеми на шофьорите. Посочиха, че пунктовете работят с тях до 16 ч и затова ъпдейтът се правел след този час, тъй като отнемал много време.

Миналата седмица софтуерът пак създаваше ядове на шофьорите и два дни никой не можеше да получи регистрация на автомобила си. Проблемите бяха обяснени с инсталирането на нова версия на системата.

Според вносители на коли това е една от причините за огромния брой желаещи да регистрират колите си в последния ден преди празниците. 

Реклама
Реклама
Реклама