Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5461227 www.bgdnes.bg

Борисов: Тази седмица беше като постановката "Много шум за нищо" (обновена)

Йорданка Фандъкова, Димитър Николов, Томислав Дончев няма да са кандидати за президент, каза премиерът

Още не съм виждал внука си, страх ме е да не го смачкам, сподели той

Всеки ден правя компромиси, то е трудно да се нарече коалиция, ние сме подписали коалиционен договор с РБ. За да не изпаднем в криза като Испания, създадохме този формат. Що се отнася до тази седмица имаше една хубава постановка "Много шум за нищо". Думата е "задължително", но гласуването не е задължително, защото няма санкции, но шумът за това го има. Това каза премиерът Бойко Борисов пред БНТ по повод промените в Изборния кодекс.

Реклама

Министър-председателят припомни, че парламентът прие след референдума на президента Плевнелиев, че електронното гласуване трябва да се дебатира.

"Нито един анализатор не излезе да каже, че това са предложения на БСП, на ПФ. Чух само, че ГЕРБ търси служебна победа.

Под натиска на останалите бяхме готови да се откажем и от позициите са за гласуването в чужбина. И това беше тежък компромис. Всичко това струва много пари.

ГЕРБ искахме да приемем от 4 на 3 седмици да са кампаниите, защото обикалят, обикалят - това са пари. Ако трябва да обобщим какофонията, която се създаде - имаме задължително гласуване, което изобщо не е задължително, референдумите си останаха по старому, секциите в чужбина също", обясни Борисов.

"Стана ясно, че между ГЕРБ и ДПС не може да има съвместна работа, ако някой още не е разбрал. Върнахме се в старата позната история. Традиционното ДСБ - уж дясно, но с нож в гърба на ГЕРБ.

От вчера започна истинската опозиция като алтернатива на ГЕРБ - БСП, ДПС и ДСБ.

Реклама

И ПФ разбраха, че ако могат да разчитат на някой, това е ГЕРБ. Надявам се и АБВ да останат стабилни, защото с вицепремиера Калфин работим добре. Пенсионерите вече четири пъти получават надбавки по време на този кабинет, това по медиите все едно не се е случило", каза Бойко Борисов.

"Много лесно беше да се препратят текстове при президента, той налага вето. Аз положих всички усилия да не отива при него спорна тема. Стига му, че два пъти прави служебни правителства, партиите се издънихме на практика", коментира премиерът.

Правя всекидневно компромиси, защото най-мила ми е държавата. Дали е Централна гара, дали е музей Ларго, всеки ден даваме на хората нещо, за което са мечтали. И в тази връзка искам да кажа за атаката срещу Йорданка Фандъкова и Митко Николов. Те няма да са кандидати за президенти от ГЕРБ. Ако ги посочим - ще станат. Но да се успокоят някои - няма да са те двамата, няма да е и Томислав Дончев. Това коментира премиерът по повод предстоящите на есен президентски избори. Той похвали много Фандъкова за промените в София, каза че и когато здравословното й състояние е било много тежко, пак е била на работа.

"Аз не съм съдебна система и не мога да търся сметка колко са осъдени за корупция. Има вече две колегии. Преди години никой не си помисляше, че може да се раздели ВСС. Ще има осъдени със сигурност, за мен е по-важна превенцията. Да знае всеки, че ако бъде засечен в схема, си отива. И аз ги виждам колко са внимателни. Трябва да се внимава да не стане като в Румъния, от страх да не сгрешиш - парализираш цялата работа", коментира Борисов стъпките в борбата с корупцията.

Първата година от управлението малко я пропиляхме, защото аз живеех в заблудата, че партньорите ми са добронамерени.

Но в последните месеци нещата напреднаха, отбеляза Борисов.

"Каквото и да говорят, че асфалтът не се яде, има ли транспортна мрежа - инвестициите идват. Идват и казват - тук до Стара Загора повече ни харесва. Сега предстои инвестиране в пътната мрежа на Северна България", каза Борисов.

Тодор Живков споделил още като домашен арестант на Бойко Борисов, че е имало опит за начало на проучвания за нефт и природен газ в Черно море. Но СССР ни забранил да проучваме. Това било открито и в архивите. Борисов продължава да смята, че заради тези проучвания ще има опити отвън да го свалят, защото България дава 5 млрд. за газ годишно.

ДСБ решиха да са опозиция на собствените си министри - Москов, Ненчев, Лукарски - да кажат с кого ще управляват - с Татяна Дончева и Слави Трифонов ли? Да си стоят при БСП и ДПС. Но са длъжни пред избирателите си да кажат, коментира парламентарното поведение на ДСБ Борисов.

До президентските избори в САЩ напрежението ще спадне. Русия и САЩ ще се разберат. Защото не може така да продължава - светът стана войни и терористични актове, вижте Сирия, Либия. Такава прогноза в международен план направи Борисов.

"Българите усещат ръста в икономиката по доходите си и сега. 150 млн. лева повече за учителски заплати, 20 млн. лева повече за Бърза помощ, за да спасим животните 26-27 млн. лева за ваксини. В много фирми вече се взимат добри заплати и който се квалифицира намира добре платена работа. Бизнесът казва не можем да намерим служители. Ние водим абсурдна социална политика.

Харчим милиарди за хора, които не искат да се квалифицират и да учат.

Това не можем да го обърнем, ще го обърнат като проблем срещу правата на хората. Затова никое правителство не смее да вземе мерки по този въпрос, казвам и като голяма критика към нашето управление", коментира Борисов.

"Трябва да се измисли нерепресивен инструмент за това деца да не раждат деца. Чрез образованието трябва да стане. Това ще струва много пари. А здравоопазването взима много пари - над 3 млрд. лева и колкото повече даваме, толкова затъват в дългове. Затова Москов се надявам, че ги държи здраво нещата. Той заслужава поздравления - намалиха се цените на лекарствата. Сега 7 държави ще подпишем договор и

всички ще купуваме по-евтини лекарства.

През май ще се подпише. И за направленията много компромиси направихме, няма протести - значи трябва да са се пооправили там нещата, не мога да имам поглед във всеки детайл. Най-големите турски болници се преместват в България. Досега българите ходеха в Турция да се лекуват. Сега те дойдоха тук, за да продължат да са конкурентноспособни - с най-новата ни апаратура, с добрите специалисти. Ходят български лекари в чужбина, защото сме много толерантни. Шест години учат безплатно тук, предоставят им се всички условия, отиват напълно готови в Германия без да остават една стотинка в държавата. А преди задължително трябваше няколко години на село след дипломиране - виждате ли колко се е променила България по отношение на толерантността", коментира въпросите в здравеопазването Борисов.

"С такъв партньор като ДСБ на нас не ни трябват врагове.

Очаквам сега големи атаки срещу Калфин, Кристалина Георгиева, Плевнелиев", заяви Борисов по повод това, че имената им се споменават като кандидати за президент.

"Мога да съм доволен, че всичко, което в ЕС извадих като проблеми и дадох като решения - всичко се прие. Опериран съм, толкова години от слагачество. Живея като пуритан, ако намеря един час за спорт или Вежди ме заведе на театър, защото обичам - това е. Още не съм виждал внука си, нямам опит в гледане на деца, страх ме е да не го смачкам. Дъщерята и зетят идват всяка вечер, вечеряме. Така де, той не е зет - живеят заедно. Добро момче, не ме дразни", каза Борисов за семейството си.

За празниците Борисов уточни, че са взели правилното решение днешният ден да е почивен.

"Всички българи ще намерят време да отидат до църквата и да се смирят. Човек всеки ден трябва да се амбицира да показва най-доброто от себе си и в същото време да бъде смирен. В нашата религия има и дни за прошка. Когато Господ е писал заветите е знаел, че колкото и човек да се старае 365 дни в годината все може да се сгреши”, добави премиерът.

Борисов заяви, че правителственият самолет ще бъде предоставен на църквата, за да се донесе благодатния огън.

Реклама
Реклама
Реклама