Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5461375 www.bgdnes.bg

Разпети петък е – денят на Христовите страдания

Велики петък е най-тежкият ден за Божия син. Днес православната църква отбелязва кръстната смърт на Исус Христос.

Разпети петък е денят, в който Божият син е разпънатна кръста за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Днес стотици отиват на църква, за да минат под плащаницата, с която е било покрито тялото Христово, свалено от разпятието.

Реклама

В този ден от Страстната седмица постът е особено строг. Църквата повелява да не се яде и пие вода.

На Велики петък не се служи Света литургия, а се извършват Царските часове. Вечерта в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му.

Според преданията н този ден Исус трябва да отговаря на подстрекателските въпроси на Синедриона, за да бъде обвинен в богохулство и съден според юдейските закони. След като не успяват с тази стратегия, съдиите го обвиняват, че се е нарекъл Цар юдейски и подготвя бунт срещу римското управление на провинция Юдея. Така те го предават на съд на римския легат в провинцията Пилат Понтийски. Той също смята обвиненията за неверни и предлага да го освободи, но тълпата, която се е събрала пред двореца му крещи: "Разпни го, разпни го". Това е същата тази тълпа, която в неделя е скандирала "Осанна, Осанна".

Пилат си измива ръцете, за да не падне кръвта на Христа върху него и го предава на войниците. За присмех те възлагат на главата му трънен венец вместо корона и го повеждат към Голгота - лобното място за разпъване на кръст на разбойниците и враговете на империята.

Нарамил тежкия кръст, с изранени нозе и обляно в пот и кръв лице, Иисус поема последния си път към хълма. Състрадателната Вероника изтрива лицето му с кърпата си и я хвърля върху керемидите на оградата покрай, която минават. Така се появяват първите неръкотворни образи на Спасителя - "Свети Убрус" ("Светото покривало за глава") и "Светата Тигла" (от латинското тегула – керемида).

На лобното място Христос е прикован към Кръста и разпнат между двама престъпници. "Беше третият час и Го разпнаха. Имаше надпис за вината Му: Цар юдейски. С Него разпнаха и двама разбойници, единият отдясно Нему, а другият отляво. И се сбъдна Писанието, което казва: " и към беззаконници бе причислен."

Народът казва, че на Разпети петък и пиле не пее, и гнездо не вие. Всяко живо същество страда. В този ден никой не подхваща, каквато и да е работа.

Реклама
Реклама
Реклама